Riješen spor
102

Slovenija od 19. juna ponovo počinje priznavati diplome stečene u BiH

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Slovenija će od ponedjeljka, 19. juna, nastaviti sa razmatranjem pojedinačnih zahtjeva za priznavanje diploma visokog obrazovanja iz BiH, čime će biti deblokiran proces vrednovanja i priznavanja visokoškolskih diploma stečenih u BiH.
Navedena aktivnost rezultat je intenzivne višemjesečne komunikacije Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i nadležnih obrazovnih vlasti sa Ministarstvom za visoko obrazovanje, nauku i inovacije Republike Slovenije, s ciljem zaštite stečenih prava osoba koje su visokoškolske diplome stekle u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, ENIC-NARIC centar Republike Slovenije je 24. oktobra 2022. godine obustavio razmatranje pojedinačnih zahtjeva za vrednovanje i priznavanje visokoškolskih diploma stečenih u Bosni i Hercegovini, a zbog, kako je u saopćenju slovenačkog ENIC-NARIC centra navedeno, "nedostajućih, nejasnih i neusklađenih informacija u vezi s akreditacijom visokoškolskih institucija i studijskih programa u Bosni i Hercegovini".

Slovenci su zaustavili proces priznavanja diploma iz razloga jer su izrazili opravdanu sumnju u falsfikovane diplome i sada traže model koji će im garantovati da diplome koje priznaju budu neupitno validne i što se tiče nastavka školovanja kao i konkurisanja na tržištu rada.