|

Slovenija će pomoći BiH u približavanju EU

Slovenija će pomoći BiH u približavanju EU
0
S
SRNA
1.12.2010. u 15:37
1
komentara
0

dijeljenja
Slovenija će pomoći BiH u približavanju EU Mustafa Mujezinović i Borut Pahor
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, zajedno s dopremijerom i federalnim ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom, federalnim ministrom prometa i komunikacija Nailom Šećkanovićem i federalnim ministrom trgovine Desnicom Radivojevićem, sastao se danas u Ljubljani s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Borutom Pahorom, navodi se u saopštenju .
Između ostalog, razgovarano je o pomoći koju Slovenija može pružiti Bosni i Hercegovini u približavanju Evropskoj uniji, te u korištenu pretpristupnih sredstava iz evropskih fondova.

Pažnja je posvećena i privrednim temama, te, u tom kontekstu, mogućnostima zajedničkog nastupa slovenskih i bosanskohercegovačkih građevinskih (ali i drugih) kompanija na trećim tržištima.

Također je govoreno i o naporima koje slovenska strana ulaže na reguliranju penzijskog i zdravstvenog osiguranja za državljane BiH koji su u Sloveniji ostali bez posla.

Posebna tema razgovora bila je saradnja zemalja regiona koje su, na nivou predsjednika država, učestvovale na konferenciji o Zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja. Pokrenuta je inicijativa da sljedeći sastanak u okviru Brdo procesa bude održan na ministarskom nivou u oblasti privrede, te da se definišu zajednički interesi ovih zemalja za ekonomsku saradnju na području Zapadnog Balkana i na trećim tržištima.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...