BiH
34

Slobodan Pavlović od Suda BiH traži dozvolu za odlazak u SAD, kako bi prodao nekretnine i spasio banku

Piše: S. H.
Foto: RTV BN
Foto: RTV BN
Miodrag Stojanović, advokat Slobodana Pavlovića za Klix.ba je potvrdio da je prije nekoliko dana upućen zahtjev Apelacionom vijeću Suda BiH da bi se njegovom klijentu omogućio odlazak u SAD, kako bi Pavlović mogao prodati svoje nekretnine i na taj način spasiti "Pavlović banku".

Advokat Stojanović ističe da je Pavlović od Suda BiH prije dva i po mjeseca tražio dozvolu za odlazak u SAD radi liječenja, ali je odbijen. Uložena je žalba Apelacionom vijeću, ali je i ona odbijena.

Sud BiH Slobodanu Pavloviću nije dozvolio odlazak u SAD pod izgovorom da se može liječiti u zemljama regiona te da je taj zahtjev neosnovan.

Podsjećamo, u februaru ove godine Slobodan Pavlović, vlasnik "Pavlović banke" je uhapšen zajedno sa još nekoliko funkcionera te banke zbog optužbe za finansijski kriminal i druge neregularnosti u poslovanju te banke.

Slobodan Pavlović je u decembru 2015. godine saslušan u Tužilaštvu BiH povodom kredita koji je u njegovoj banci podigao Milorad Dodik, a nakon toga kupio vilu na Dedinju u Beogradu.

Međutim Pavloviću je određen kućni pritvor uz ograničeno kretanje, koje podrazumijeva zabranu izlaska iz države.

"Mi smo tražili dozvolu za odlazak na njegovo liječenje u SAD uz jemstvo, ali je Sud BiH to odbio i ta odluka je konačna. Sada smo uložili apelaciju Ustavnom sudu BiH i čekamo tu odluku. U međuvremenu, nakon što je zatražena dokapitalizacija Pavlović banke, sada tražimo da se gospodinu Pavloviću omogući odlazak u SAD radi biznisa", kazao je za Klix.ba Stojanović.

Slobodan Pavlović navodno planira prodati određene nekretnine koje ima u SAD-u, kako bi taj novac investirao u dokapitalizaciju banke i spasio je od likvidacije.

"Odluku očekujemo nakon 15. augusta, nakon što se sudije vrate s godišnjih odmora. Pavloviću je potrebno minimalno šest miliona KM kako bi spasio banku i nadamo se da će mu Sud BiH to dozvoliti", kazao je Stojanović.