{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sloboda izjašnjavanja Roma na popisu stanovništva ključ borbe protiv diskriminacije

25.2.2013. u 20:46
29
2
Sloboda izjašnjavanja Roma na popisu stanovništva ključ borbe protiv diskriminacije
29
Sloboda izjašnjavanja Roma na popisu stanovništva ključ borbe protiv diskriminacije
Jasmina Hakić i Mary Ann Hennessey
Koordinatorica udruženja "Romska suza" iz Srebrenice Jasmina Hakić sastala se danas sa šeficom ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Mary Ann Hennessey. Tom prilikom razgovarale su o pitanju Popisa stanovništva 2013., slobodi izjašnjavanja građana i građanki romske nacionalnosti, kao i generalno o problematici zaštite ljudskih prava, te građanskih i političkih sloboda Roma u Bosni i Hercegovini.
Na sastanku je najavljeno i pokretanje kampanje "Rom znači čovjek" koja ima za cilj ohrabrivanje Roma na izjašnjavanje u smislu pripadnosti romskoj etničkoj skupini na Popisu 2013. godine, edukaciju građana u romskim zajednicama o procedurama pri izjašnjavanju, kao i generalnu mobilizaciju organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima građanskih i političkih prava Roma u toku 2013. godine te njihovom značajnijem učešću u procesu zagovaranja reformskih procesa u Bosni i Hercegovini.

Udruženje "Romska suza" je postala članica koalicije "Jednakost", koja je nastala u decembru 2012. godine, sa ciljem da okupi organizacije civilnog društva, formalne i neformalne grupe, te pojedince i pojedinke koji/e žele zajedničkim naporima raditi na ukidanju svih ustavnih diskriminacija u BiH koje počivaju na etničkom principu.

"Ključni problemi pri izjašnjavanju, vezuju se za činjenicu da većina Roma koji se nalaze u malim općinama misle da će time što će se izjasniti u skladu sa porijeklom, izgubiti sve beneficije koje kao imaju pripadnici konstitutivnih naroda. Istina, nisu daleko od stvarnih posljedica na terenu, uzimajući u obzir sistematsku diskriminaciju manjinskih grupa u zajednici", smatraju u ovom udruženju.

S druge strane, navodi se dalje u saopćenju, Romi i Romkinje koji su ostvarili zadovoljavajući status u društvu u velikim gradovima, smatraju da ih povezivanje sa romskom zajednicom može koštati položaja u društvu.

"Brojni lideri romskih organiacija upozoravaju na različite oblike podjela pri izjašnjavanju koje mogu uslijediti, čime će se izgubiti tačan podatak o brojnosti Roma u Bosni i Hercegovini", upozoravaju.

Hakić je naglasila da se ovdje ne govori o pritisku da se neko treba izjasniti kao Rom, već upravo o otporu protiv različitih posrednih i neposrednih pritisaka na građane koji se žele izjasniti kao pripadnici romske nacionalnosti, što se mora zaustavititi u smislu zaštite slobode izjašnjavanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: