{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sljedbenici Ratka Mladića ponovo žele preuzeti Srebrenicu

11.5.2012. u 13:38
4
Sljedbenici Ratka Mladića ponovo žele preuzeti Srebrenicu
4
Sljedbenici Ratka Mladića ponovo žele preuzeti Srebrenicu
Srebrenica (Foto: Alfons Rodriguez)
Pred početak suđenja Ratku Mladiću, njegovi sljedbenici i poštovatelji žele preuzeti moć u Srebrenici zahvaljujući odluci prema kojoj Sreberničani, koji više ne žive u tom gradu, ne mogu glasati na predstojećim lokalnim izborima, što će značiti da će bosanski Srbi imati većinu u tom gradu.
Naredne sedmice u Hagu počinje suđenje Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici, gotovo 17 godina nakon što su snage koje je predvodio preuzele vlast u Srebrenici. Tom prilikom je u masovonom pokolju ubijeno više od 8.000 muslimana. Mladićevi sljedbenici žele i danas preuzeti kontorolu nad tim gradom, nakon što je donesena odluka o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Srebrenica se pridružila Guernici i Oradouru, gradovima horora u historiji. Srebrenica je posebno mjesto, usamljeno od 1992. do 1995. godine, mjesto gdje je počinjen genocid, što je potvrdio i Sud u Hagu. Mladićev politički šef, Radovan Karadžić već je u sudnici, gdje mu se sudi, između ostalog, za učešće u srebreničkom masakru. Prije četiri godine, Srebrenici je dodijeljen poseban status kada je riječ o općim izborima.

"Želimo da u Srebrenici glasaju oni koji su rođeni tamo, a koji su morali pobjeći iz grada u kojem se desio genocid. U svakom drugom slučaju, grad će preuzeti ljudi koji propagiraju laž i negiraju genocid", kaže Ćamil Duraković.

Tokom rata, Srebrenica je bila enklava koju su kontrolisali Srbi dok Mladićeve trupe nisu ušle u taj grad u julu 1995. godine i ubile 8.100 muškarca i djece u samo nekoliko sedmica.

Ovosedmična odluka o izborima u tom gradu sada se čini kao konačna, ali bi međunarodne vlasti mogle ukinuti odluku, ukoliko to budu htjele. Valentin Inzko, austrijski diplomata koji je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, htio je riješiti ovo pitanje, ali, kako piše The Independent, nedostajala je volja zapadnih zemalja.

"Nedopustivo je to da se međunarodna zajednica više brine o biračima nego vlasti u toj zemlji. Stranke se moraju složitiu vezi s tim pitanjem, a ne oslanjati se na odluke međunarodne zajednice", kazao je zapadni diplomata.

Duraković smatra kako Amerikanci ove godine ne žele pomoći u rješavanju pitanja izbora u Srebrenici.

"Ovo je legalno, političko, moralno i humanitarno pitanje. Međunarodna zajednica ima obavezu pomoći. Ali, nažalost, nisu na strani žrtava.

U Srebrenici je prije rata živjelo 30.000 Bošnjaka, 80 posto cjelokupne populacije. Trenutno, kaže Duraković, odnos je "2:1 za Srbe".

"Moramo promijeniti Izborni zakon... Srebrenica mora biti izuzetak. Ne smijemo dopustiti da genocid bude način legalnog preuzimanja dijelova zemlje", kazao je Emir Suljagić, jedan od preživjelih Srebreničana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: