BiH
5

Suljagić: MZ mezarje u Potočarima pokušava predati Dodiku

FENA
Emir Suljagić (Foto: Edin Puzić/Arhiv/Klix.ba)
Emir Suljagić (Foto: Edin Puzić/Arhiv/Klix.ba)
Međunarodna zajednica, odnosno njeni predstavnici u našoj zemlji aktivno rade na tome da se ukloni i posljednja prepreka predaji mezarja u Potočarima u ruke političke partije i lidera koji u posljednje četiri godine vode kampanju poricanja genocida, piše Emir Suljagić u današnjem broju Oslobođenja.

"Ako nije eksplicitan, sasvim je sigurno da postoji prešutni sporazum, s punim saučesništvom predstavnika međunarodne zajednice i domaćih političkih aktera da Potočari treba da završe u rukama Milorada Dodika i SNSD-a.

S istom vrstom nezainteresovanosti s kojom su prije 17 godina gledali kako trupe Ratka Mladića razdvajaju muškarce i dječake od njihovih porodica da bi ih u toku narednih pet dana sistematski i organizovano strijeljali, predstavnici zemalja od uticaja u BiH, OHR-a i Evropske komisije danas posmatraju kako se preživjeli upuštaju u ono što smatraju izgubljenom borbom s očekivanim ishodom, kaže Suljagić.

Dodaje da u međuvremenu, i jedni i drugi u najmanju ruku podrivaju napore preživjelih da učine jedino što mogu, registruju se, odnosno prijave prebivalište u Srebrenici i pozovu svoje sugrađane iz Federacije BiH da 17 godina kasnije pokažu da Srebrenica ne može biti još jednom odgovornost samo i isključivo preživjelih; da lokalni izbori u Srebrenici nisu pitanje života u "lokalnoj zajednici" - broj sahranjenih u Potočarima je jednak broju onih koji stvarno žive u Srebrenici, vjerovatno i veći; i da je vrijeme da pokažemo da je Srebrenica pitanje koje se tiče svih nas.

Glas na lokalnim izborima u Federaciji BiH bit će protraćen; glas na izborima u Srebrenici znači sve. I uime preživjelih želim da pozovem sve one koji to mogu da se usprkos pokušajima eutanaziranja bilo kakve građanske inicijative za Srebrenicu - a tome sam i sam izložen svaki dan - registruju u Srebrenici i pokažu da su za razliku od naših izabranih predstavnika, građani Bosne i Hercegovine dorasli odgovornosti", navodi Suljagić.