BiH
39

Slijepe osobe u Sarajevu: Stubići na Baščaršiji su prepreka o kojoj nas nisu informisali

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sredinom ovog mjeseca na Baščaršiji u Sarajevu postavljeni su potopni i fiksni stubići kojima je onemogućen ulazak vozila, a stara jezgra grada pretvorena u pješačku zonu. Portalu Klix.ba javili su se pripadnici kategorije slijepih i slabovidnih osoba koji su nezadovoljni jer strahuju da bi im ovo mogla biti prepreka za kretanje.

Kako nam je rekao Amir Mujezin, pripadnik ove kategorije, slijepim i slabovidnim osobama je vrlo bitno da ovakvi radovi budu najavljeni i da ih se uključi u ovakve projekte jer se one kreću uz pomoć štapa i rutama koje zapamte.

"Osobe koje nisu informisane mogu doživjeti nezgodu, nas niko nije informisao prije kako bi se slijepe i slabovidne osobe pripremile i naučile gdje im se prepreke sada nalaze. Mi nemamo ništa protiv radova i unaprjeđenja života u Sarajevu, ali pri tome se mora voditi računa o osobama koje ne vide. Zvao sam Općinu Stari grad telefonom i press službu, ali niko nije reagovao", rekao je Mujezin za Klix.ba.

Podsjetio je kako su slijepe osobe imale sličan problem sa znakovima i klupama koje su na tramvajskim stajalištima, te da su doživljavali nezgode i zapinjali.

"Najavljivana je i taktilna staza za slijepe osobe i ozvučenje većeg broja semafora u KS, ali mi nismo još vidjeli to. Vjerovatno čekaju ozbiljniji ulazak u kampanju za predstojeće lokalne izbore da bi se, kao i svaki put, pokucalo na naša vrata s tezom da su uradili ovo ili ono", rekao je Muzejin.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Taktilna staza izgrađena je u dijelu ulice Ferhadija koja pripada Općini Centar, a najavljivano je da će ista takva staza biti napravljena i u Alipašinoj ulici. Projekat su trebali izvesti kantonalne vlasti.

Uz sve to, prepreke slijepim i slabovidnim osobama predstavljaju otvoreni šahtovi i automobili koji su parkirani po trotoarima. Zbog svega toga, ove osobe se osjećaju izopćeno iz društva iako je BiH ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i Fakultativni protokol 12.03.2010. godine prema kojima su svim invalidnim kategorijama zagarantovana prava koja se, kako kažu, rijetko poštuju u potpunosti.