BiH
258

Slijepe osobe simbolično prošetale gradom s porukom: Gledate nas, a da li nas vidite?

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Članovi Sportskog društva slijepih i slabovidnih osoba KS danas su organizovali šetnju Sarajevom povodom obilježavanja Dana slijepih i slabovidnih osoba.

Pedesetak osnovaca iz svih osnovnih škola sa područja općine Stari Grad Sarajevo, njihovi nastavnici i direktori te predstavnici Općine Stari Grad, okupili su se danas na platou ispred zgrade ove Općine odakle su se uputili prema prostorijama Kluba slijepih na Skenderiji gdje su im se pridružili članovi Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo.

Kolona je zatim, noseći transparent sa natpisom "Gledate nas, a da li nas vidite", krenula preko Ajfelovog mosta, pored zgrade Predsjedništva BiH, do Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva gdje je odata počast i položeno cvijeće. Ovom šetnjom, koju je podržalo oko 150 učesnika, nastojalo se ukazati na problem "bijelog štapa" i na taj način podići svijest o poteškoćama sa kojima se slijepi i slabovidni svakodnevno suočavaju, te koliko se odgovorno odnosimo prema tim problemima.

Šetnju tradicionalno organizuje Sportsko društvo slijepih i slabovidnih KS u saradnji sa Općinom Stari Grad. Govoreći o podršci koju Općina pruža ovom projektu, koordinator projekta iz općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport Mensud Handžić je kazao da je pravo zadovoljstvo raditi na ovom projektu koji je sastavljen iz nekoliko faza. Jedna od njih su i edukativne radionice u osnovnim školama u kojima članovi Saveza upoznaju učenike sa problemima sa kojima se slijepe osobe suočavaju.

"Kada vidite kakve probleme slijepim osobama predstavljaju stvari koje mi radimo, kao što je recimo parkiran automobil na trotoaru, otvoren šaht ili reklamni pano ispred neke radnje, zapitate se ko je slijep, mi ili oni? Trebamo biti mnogo ozbiljniji i tolerantniji kada su u pitanju slijepe osobe", kazao je Handžić.

Kenan Kudus, predsjednik Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo kazao je da se današnja šetnja organizuje povodom obilježavanja 15. oktobra, svjetskog dana bijelog štapa.

"Ovo je tradicionalna šetnja 'Gledate nas, a da li nas vidite'. Mi se trudimo da nas vide, a naša snaga je i u ovim učenicima kojima kroz edukativne radionice govorimo o našim problemima i nadamo se da će to u budućnosti znati podijeliti i iskoristiti", kazao je Kudus.

Šetnja je završena druženjem svih učesnika u holu Velike sale Općine Stari Grad gdje su se članovi Saveza zahvalili Općini za podršku.