Šta je pozadina?
243

Slavo Kukić o Čovićevom "planu B": Cilj je vlast naredne četiri godine po principu ultimatuma

D. Be.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Univerzitetski profesor i doktor socioloških nauka Slavo Kukić za Klix.ba je kazao da Dragan Čović, najavljujući "plan B" nakon propalog pokušaja izmjena Izbornog zakona, želi djelovati psihološki računajući na svoje i Dodikove snage u CIK-u te utjecati na uspostavu strukture Doma naroda PS BiH.

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a Dragan Čović je nakon sastanka s predsjednikom entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom kazao da "plan B" znači drugačiju izbornu kampanju i koaliranje.

"Vjerujem u mogućnost koalicije SNSD-a i HDZ-a, ne zbog uvjerenosti lidera kako će time bolje štititi interese Hrvata ili Srba, nego zbog zajedničkih muka koje dijele Čović i Dodik, a koje su u vezi s onim, ako je medijima vjerovati, što im se stavljaju kao kriminogene radnje u posljednjih 15 godina. Zajedničkom koalicijom bi, ukoliko bude djelotvorna, pokušali onemogućiti zaživljavanje pravne države i pokušali bi sačuvati status quo kako bi preko njega sačuvali vlastitu slobodu. Priča je vrlo jednostavna. Ne vjerujem da je pozadina te priče rušenje BiH, jer njima najbolje odgovara stanje kakvo jeste. Svako drugo stanje dovodi ih u veće probleme", smatra Kukić.

Profesor Kukić smatra da je Čovićev "plan B" zapravo pokušaj psihološkog djelovanja.

"Ono što bi mogao biti "plan B" u objektivnom smislu riječi je Čovićeva kalkulacija da u CIK-u, zahvaljujući svojim i Dodikovim ljudima, ima kontrolu i da će preko nje moći uspostaviti strukturu Doma naroda kojom će ponovo moći blokirati procese u BiH i vladati sljedeće četiri godine po principu ultimatuma. Iskreno mislim da do toga neće doći jer bi takvo djelovanje CIK-a bilo protuustavno i protuzakonito i nisam siguran da ne bi dovelo do intervencije Ureda Visokog predstavnika i korištenja bonskih ovlasti od kojih je u posljednjih šest godina odustao i zbog čega je širom otvorio vrata takvom bahatom ponašanju lidera", izjavio je Kukić.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

U slučaju da visoki predstavnik ne djeluje, Kukić smatra da bi to značilo otvaranje vrata totalnoj anarhiji, nakon čega građani BiH ne bi mogli računati na pravnu sigurnost.

Prema riječima našeg sagovornika, Čović bi "planom B" mogao dobiti ono što nije kroz prijedlog HNS-a za izmjene Izbornog zakona BiH.

"Ako bi mu se to dozvolilo, jer je njegov član u Centralnoj izbornoj komisiji BiH gospodin Božić prije nekoliko dana u izjavi za medije rekao da ukoliko se političari ne dogovore, CIK će morati utvrditi kvote za Dom naroda prema kantonima, što znači kršenje Ustava i zakona".

U slučaju da jedna institucija otvoreno krši zakon, Slavo Kukić kao jedini mogući scenarij vidi intervenciju visokog predstavnika, jer bi u protivnom svi ostali scenariji bili puno gori.