Sud BiH
0

Slavko Lalović negirao krivicu za zločine u Kalinoviku 1992.

Sarajevo-x.com
Slavko Lalović je kazao da se ne osjeća krivim po optužnici koja ga tereti za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene u Kalinoviku 1992. godine, javlja BIRN - Justice Report.

"Časni sude, nisam kriv ni po jednoj tački optužnice, tvrdim", rekao je Lalović, kome će suđenje početi u roku od 30 odnosno maksimalno 60 dana.

Prema optužnici, Lalović je, radeći na obezbjeđenju zatvora kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Kalinovik, dozvoljavao ulazak vojnicima koji su vršili nasilje nad nezakonito zatvorenim civilima u Osnovnoj školi "Miladin Radojević".

"Na ovaj način optuženi Lalović, protivno svojoj dužnosti da zaštiti zatočene civile, pomogao je u vršenju nasilja nad njima", navodi se u optužnici.

Na teret mu je stavljeno da je krajem augusta 1992. godine dvojici vojnika Vojske Srpske Republike BiH, dozvolio ulazak u prostoriju u kojoj su silovali jednu zatočenicu, kao i da je nad zatočenim civilima primjenjivao mjere zastrašivanja i terora.

Sud BiH je 7. oktobra 2010. godine potvrdio tri tačke optužnice protiv Lalovića, a četiri tačke optužnice Tužilaštva BiH je odbio.

Za zločine u Kalinoviku pred Državnim sudom su prvostepenom presudom proglašeni krivim Ratko Bundalo i Neđo Zeljaja, koji su osuđeni na 19 odnosno 15 godina zatvora.

Oni su, između ostalog proglašeni krivim, i za nezakonito zatvaranje oko 300 civila u školi "Miladin Radojević", gdje su držani u neuslovnim prostorijama, te izloženi silovanjima, ubistvima i drugim oblicima fizičkog i psihičkog zlostavljanja.

Bundalo je u to vrijeme bio komandant Taktičke grupe Kalinovik, a Zeljaja na dužnosti komandira Stanice milicije u SJB Kalinovik. Đorđislav Aškraba, koji je takođe optužen u ovom predmetu, nepravosnažno je oslobođen optužbi.