Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Slavka Lalovića za zločine u Kalinoviku

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Lalović Slavka, koji se tereti za krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZBiH.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Lalović Slavka zvanog "Ustaša", rođenog 19.07.1959. godine u selu Vihovići u opštini Kalinovik gdje je i nastanjen, državljanina BiH, koji se od 20.05.2010. godine nalazi u pritvoru.

Lalović Slavko se tereti da je kao milicioner rezervnog sastava Stanice milicije Kalinovik, za vrijeme oružanog sukoba u Republici Bosni i Hercegovini, radeći na poslovima obezbjeđenja OŠ "Miladin Radojević" u Kalinoviku, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba i postupanju sa ratnim zarobljenicima iz 1949. godine.

Optuženica tereti Lalović Slavka za nečovječno postupanje prema zatočenim civilima bošnjačke nacionalnosti u OŠ "Miladin Radojević" u Kalinoviku tokom 1992. godine.

U optužnici se navodi da je optuženi dozvolio ulazak nepozvanim vojnicima u prostorije OŠ "Miladin Radojević" u Kalinoviku u kojoj su bili nezakonito zatvoreni civili bošnjačke nacionalnosti, znajući da će počiniti silovanja, zlostavljanja i ubistva bošnjačkih civila, što je za posljedicu imalo silovanja žena bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i maloljetnih djevojčica, te mučenja i ubistva civila bošnjačke nacionalnosti koji su se nalazili u pomenutom zatočeničkom objektu.

Kako se, između ostalog, navodi u optužnici, optuženi Lalović Slavko je lično sudjelovao u malteretiraju i ponižavanju žena, djece i staraca, kao i radnjama koje su rezultirale ubojstvom trojice civila bošnjačke nacionalnosti, čija su tijela pronađena i ekshumirana nakon rata.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1, tačke e) i c) KZ BiH, a sve u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 31. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH., saopćeno je iz Tužilaštva BiH.