Smatra da je nezakonito
80

Slaven Galić prijavio Željka Komšića SIPA-i i Tužilaštvu zbog imenovanja generala iz hrvatskog naroda

N. V.
Slaven Galić i Željko Komšić
Slaven Galić i Željko Komšić
Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić podnio je kaznenu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića zbog imenovanja generala u Zajednički štab Oružanih snaga BiH.

Predsjedništvo BiH je iz Ministarstva odbrane dobilo prijedlog imena generala koji treba da budu imenovani, no Komšić je, s obzirom na rupu u zakonu, izmijenio taj prijedlog i umjesto Marka Stojčića imenovao Martina Propadala.

Galić je podnio prijavu SIPA-i Tužilaštvu BiH zbog donošenja odluka kojima su, kako smatra, prekršene odredbe Zakona o odbrani BiH i Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

"Na taj je način napravljena i šteta cijelom sustavu obrane i Oružanim snagama, a napose Hrvatima u BiH kao konstitutivnom narodu koji ima zajamčenu ulogu u ovome sustavu", rekao je Galić u ponedjeljak za Hinu.

Galić problematizira to što je Predsjedništvo BiH imenovalo generale bez potvrde Parlamentarne skupštine BiH, međutim i prethodni saziv Zajedničkog štaba Oružanih snaga je u mandat stupilo na isti način, bez parlamentarne potvrde.

"Problem je što nisu zakonom predviđene procedure ispoštovane o imenovanju generala i cijeli zakon je time doveden u pitanje. Potpuno je zanemarena uloga Parlamenta kao zakonodavnog tijela koje nije potvrdilo odluku Predsjedništva BiH", kazao je zamjenik ministra odbrane BiH.