BiH
0

Slatkiši i igračke za mališane na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a

FENA
Predstavnici kompanije Podravka BiH posjetili su danas Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu gdje su djeci koja su na liječenju u ovoj ustanovi uručili paketiće povodom novogodišnjih praznika.

Maskota Podravke Lino medvjedić mališanima je poklonio slatkiše, kalendare i igračke koje pružaju mogućnost učenja na kreativan i maštovit način. Također, u sklopu posjete donirane su igračke koje će ostati u dječijoj igraonici klinike.

Pomoćnica direktora marketinga Podravke Biserka Tanović-Sužnjević je pojasnila da je osnovni cilj današnje posjete razveseliti mališane kojima je Pedijatrijska klinika zamijenila toplinu doma.

Najavila je da će u sklopu ove ideje posjetiti još devet bolnica u BiH u nadi da će mališanima pružiti podršku u što bržem oporavku.

"Posjete i pokloni barem malo mogu zamijeniti toplinu doma i zimske radosti najmlađima", kazala je Biserka Tanović-Sužnjević.

Šefica Pedijatrijske klinike Senka Mesihović-Dinarević je istaknula da će pokloni i posjete ovog tipa pomoći djeci, ali i njihovim roditeljima da lakše prolaze periode bolesti. Naglasila je da slatkiši i igračke uvijek izmame osmijeh na dječijim licima.

Kazala je i da je posebno sretna zbog paketića koji će biti uručeni i mališanima u drugim klinikama širom BiH.

Podsjetila je da se uposlenici ove ustanove brinu o djeci od jednog dana do 18 godina starosti. Danas, kaže, na Pedijatrijskoj klinici boravi 130 pacijenata i 60 majki pratilja.

Ustanova je visoko specijalizirana tercijarna institucija te je jedna je od najvećih organizacionih jedinica KCU Sarajevo i funkcionira s kapacitetom od 160 kreveta i 30 kreveta za intenzivnu njegu.

Klinika je organizirana kroz hospitalni i poliklinički dio s centrom urgentne pedijatrije (CUP) koji raspolaže prijemnom ambulantom i dnevnom bolnicom, kapacitet deset kreveta.