Predsjedništvo BiH
0

Slanje bh. vojnika u Afganistan izvjesno, ali još bez konačnog dogovora

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Članovi Predsjedništva BiH danas nisu zauzeli jedinstven stav o istupu službenika Ministarstva vanjskih poslova u vezi s Kosovom kao i o noti Ministarstva vanjskih poslova o pitanjima koja su u nadležnosti Predsjedništva BiH, a kako stvari stoje neće ga vrlo brzo ni zauzeti.

Kako je novinarima na press konferenciji održanoj poslije sjednice pojasnio Nebojša Radmanović član Predsjedništva BiH, druga dva člana nisu željeli raspravljati o tome bez podnošenja pismenog materijala.

"Neću napisati taj izvještaj jer član Predsjedništva nije nadležan da piše izvještaje o neovlaštenom protestu Republici Srbiji i istupu državnog službenika koji je govorio o Kosovu iako BiH nije priznala Kosovo", kazao je Radmanović govoreći o proslavi Dana nezavisnosti Kosova koju je u Sarajevu organizirao službenik MVP-a u svojstvu člana nevladine organizacije, te o upućivanju protestne note Srbiji u vezi nedavnog hapšenja Ejupa Ganića u Londonu. Ranije je Radmanović kazao kako to predstavlja jednostran i samovoljan politički i diplomatski akt neovlaštenog državnog službenika.

Kada je u pitanju slanje vojnika BiH u Afganistan, Radmanović je kazao kako o tome bude govora na svakoj sjednici Predsjedništva, ali kako o tome da li će se stotinjak vojnika na koncu ipak slati, i u koji kontingent još nema saglasnosti.

"U Afganistan je već poslano 10 oficira u razne kontingente koji treba da izvide situaciju i o tome informišu MInistarstvo odbrane koje bi trebalo sačiniti konačno mišljenje i dostaviti ga Predsjedništvu", kazao je Radmanović.

I pored obimnog dnevnog reda, na većinu novinarskih pitanja Radmanović je imao sličan odgovor: o tome nije bilo govora na ovoj sjednici. Govoreći o uništavanju naoružanja, Radmanović je "kritičarima koji tvrde kako bi sve moglo ići brže" odgovorio kako je potvrđena dosadašnja strategija uništavanja viška naoružanja koja se sprovodi sa Ministarstvom odbrane, i prema kojoj se popisuje "svaki uništeni metak". Kazao je kako će za uništavanje svog naoružanja trebati najmanje tri i pol godine.