Nadomak grada
705

Skywalk iznad Sarajeva: Ovo je projekat i plan za oživljavanje Huma

D. Be.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Općinska administracija u Novom Sarajevu, kako saznaje Klix.ba, uveliko planira izgradnju sportsko-rekreacione zone Park-šuma Hum koja bi trebala predstavljati jedinstvenu zelenu površinu nadomak gradu.

Projektom koji je predstavljan i na posljednjem Sarajevo Business Forumu je predviđeno nekoliko zona. Unutar zone vidikovca planirana je i izgradnja sky walka, kao nove atrakcije za predmetni obuhvat ali i cijeli grad Sarajevo.

Prva zona je zona sa ugostiteljskim sadržajima i platoom sa vidikovcem, površine 10.166,50 m2. Veliki trg koji je planiran u zoni vidikovca se nadopunjuje novoplaniranim ugostiteljskim objektom unutar kojeg se smještaju restoran i caffe sa kapacitetom od cca. 140 mjesta te servisne prostorije i prateći sadržaji.

Prateći sadržaji proizašli su iz namjene i planiranog korištenja cjelokupnog obuhvata te su tako planirane suvenirnica, trafika, memorijalna knjižara kao i ostava sportske opreme i svlačionice.

Također u projektu se navodi i "Zona smještajnih kapaciteta" površine 11.035 m2.

Objekat kvadrature cca 1.500,00 m2, je u svojoj namjeni javni sa ugostiteljskim sadržajima na nivou prizemlja te wellness sadržajima na etaži suterena. Smještajne jedinice kvadrature cca 350,00 m2, unutar ove zone, planirane su kao prateće jedinice, odvojene od centralnog objekta i oblikovane kao jednoćelijski objekti u više tipova.

Tu je i "Zona sporta i rekreacije" Unutar koje se planira izgradnja "ekstremnog parka (off-road I team-building rekreacija), adrenalinski park za porodice, edukacijski park (za školsku I predškolsku populaciju) i park sa sportskim igralištima (tampon zona prema naseljima).

Također u projektu se navodi i izgradnja žičare koja bi povezivala Park-šumu Hum sa drugom sportsko-rekreativnom zonom smještenom u podnožju padine brda Hum - Centar za edukciju, sport i rekreaciju “Vinko Šamarlić”, dužine cca. 800 metara.

Područni park treba biti namjenjen korištenju, boravku i zadovoljavanju potreba građana svih uzrasta i skupina za kvalitetno provedenim vremenom, odmorom i rekreacijom.

Do sada je kako saznajemo izrađen idejni projekat i studija izvodljivosti i ekonomske opravdanosti, nakon čega će započeti procedura izmjene regulacionih planova, ishodovanja urbanističke saglasnosti i izradu izvedbenih projekata.

U narednom periodu će biti predstavljeni modeli finansiranja i isplativosti nakon čega bi trebalo biti poznato više informacija.