Odluka nove koalicije
45

Skupština Zeničko-dobojskog kantona smijenila premijerku Amru Mehmedić

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona smijenjena je premijerka Amra Mehmedić, a sve u sklopu imenovanja novog premijera i ministara nove koalicione većine.

Nakon što je na prethodnoj sjednici Skupština ZDK izglasala nepovjerenje premijerke Amre Mehmedić i ministara vlade, premijerka Amra Mehmedić je imala mogućnost da podnese inicijativu zbog nepostojanja podrške skupštine, a s obzirom da se to nije dogodilo, uslijedila je njena smjena.

S tim i vezi Skupština ZDK je danas ustanovila da Mehmedić nepodnošenjem ostavke nepoštuje odluke skupštine i nove većine, a na hitnoj sjednici predložene su dvije tačke dnevnog reda i to: Prijedlog odluke o smjeni premijerke Amre Mehmedić, prijedlog o izmjenama i dopunama odluke o osnivanju kluba Bošnjaka u Skupštini ZDK, Dopuna Poslovnika Skupštine ZDK te Prijedlog odluke o izmjenama odluke o obrazovanju kolegija Skupštine ZDK.

Nakon burne rasprave usvojen je dnevni red, a potom i smjena premijerke Amre Mehmedić, ali i zaključak zastupnika Gorana Bulajića koji je tražio zaustavljanje financijskih transakcija i zapošljavanja vlade kantona do okončanja postupka i imenovanja nove vlade.

Danas je još jednom naglašeno da smjena nije uslijedila zbog nesposobnosti premijerke i Vlade već nepostojanja koalicione većine koja je formirana prije deset mjeseci.

Skupština je i sa 20 glasova "za" usvojila i preostale tačke dnevnog reda.

U toku dana trebalo bi biti poznato ime mandatara, a najvjerojatnije će to biti Nezir Pivić (SDA) koji će imati rok 7 dana da skupštini dostavi sastav vlade i CV-e budućih ministara.