|

Skupština ZDK usvojila odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, opozicija negoduje

Skupština ZDK usvojila odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, opozicija negoduje
26
Klix.ba
30.9.2019. u 21:55
18
komentara
26

dijeljenja
Skupština ZDK usvojila odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, opozicija negoduje Detalj sa današnje Skupštine ZDK (Foto: E. M./Klix.ba)
Sa 18 glasova "za" Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je usvojila Odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i bespravnih zahvata, a na današnju odluku reagovali su iz Demokratske fronte.
Dok jedni govore kako je ovo važna odluka za sve građane kantona, drugi ipak smatraju da je usvojena odluka skandalozna, neustavna, nelegalna i "neodrživa".

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline donijela Odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i bespravnih zahvata. Iz ovog ministarstva su kazali kako je ovo je još jedna važna odluka za sve građane kantona koju je ovo ministarstvo realizovalo u okviru provođenja strateških smjernica iz oblasti prostornog uređenje, prometa i komunikacija i zaštite okoline.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


"Drago mi je što će za vrijeme moga mandata svi građani napokon imati mogućnost da u 21. stoljeću ostvare neophodne komunalne priključke. Na taj način će, uz provođenje propisanih procedura, ostvarivanjem priključaka na komunalnu infrastrukturu biti olakšan život našim građanima, što i jeste osnovni cilj Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline", izjavio je ministar Arnel Isak.

Donošenjem odluke otvorena je mogućnost legalizacije bespravno izgrađenih objekata na području Zeničko-dobojskog kantona, a što im stvara pretpostavke za komunalne priključke, uz ispunjavanje propisanih uslova koji su usklađeni sa uslovima za izdavanje građevinske dozvole i uz obavezu plaćanje naknade za sam postupak legalizacije.

Iz Demokratske fronte Zeničko-dobojskog kantona su kazali kako su njihovi zastupnici glasali protiv navedene Odluke o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i bespravnih zahvata jer je ona neustavna, nelegalna i neodrživa, odnosno, nije u skladu sa Zakonom o građenju.

"Tome u prilog govori i činjenica da je Ministarstvo finansija ZDK, svojim mišljenjem od 26. augusta zaključilo da predlagač, Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i ekologije, nije provelo proces konsultacija s gradovima i općinama - jedinicama lokalne samouprave s područja ZDK te nije pribavilo njihovo pozitivno mišljenje, a sve jer nije precizirano da li će to negativno utjecati na potencijalno umanjenje njihovih prihoda - prihoda općina i gradova u ZDK, a što je u koliziji s fiskalnom procjenom da ova odluka neće uticati na budžet ZDK", stoji u saopćenju Demokratske fronte ZDK.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...