BiH
0

Skupština ZDK-a usvojila prijedlog Zakona o zaštiti od buke

FENA
Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je održala 14. sjednicu na čijem dnevnom redu je bilo deset tačaka.

Delegati Skupštine ZDK-a usvojili su prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju, prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o građenju, prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave i prijedlog Zakona o upravljanju i održavanju stambenih i stambeno - poslovnih zgrada.

Nakon što je prošao javnu raspravu, usvojen je i prijedlog Zakona o zaštiti od buke, kojeg je pripremilo Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a.

«Usljed zahtjeva savremenog življenja, tehnološkog razvoja, povećanog prometa i slično, došlo je do rasta nivoa buke, zbog čega zaštita od buke predstavlja sve značajniji okolinski problem. Da su razlozi za donošenje Zakona o zaštiti od buke opravdani, pokazala je i provedena javna rasprava, tokom koje je izraženo zadovoljstvo što je došlo do prijedloga ovog Zakona obzirom da ta komponenta ima sve veći uticaj na zdravlje ljudi», izjavio je Nermin Mandra, resorni kantonalni ministar.