Vanredna sjednica
16

Skupština USK: Današnje hapšenje je nastavak antibosanske politike

Piše: M. Ć.
Skupština USK
Skupština USK
Nakon hapšenja bivšeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića danas je vanredno zasjedala Skupština Unsko-sanskog kantona. Donesena je Deklaracija u kojoj je istaknuto da današnje hapšenje predstavlja nastavak antibosanske politike i pokušaja izjednačavanja agresora i žrtve.

Kako je za Klix.ba kazao Nijaz Hušić, predsjedavajući Skupštine USK danas je trebala biti održana redovna sjednica Skupštine, no ona je odgođena.

"Zbog okolnosti, jutrošnjih dešavanja i hapšenja generala Dudakovića i drugih pripadnika Petog korpusa, na sjednici Kolegija skupštine odlučili smo da danas iz protesta nećemo održati redovnu, nego vanrednu sjednicu. U međuvremenu smo zadužili resorno ministarstvo da utvrdi tekst Deklaracije, a potom na ponovnom Kolegiju utvrdili jedinstveni tekst Deklaracije. Nakon toga, održana je sjednica Skupštine, na kojoj je, bez bilo kakve rasprave, usvojen tekst Deklaracije i poslana jedinstvena poruka iz najvišeg zakonodavnog organa u ovom kantonu šta, ustvari, mi mislimo o svim ovim dešavanjima", rekao je Hušić.

U tekstu Deklaracije navodi se da je dug svih u Bosni i Hercegovini da osudi čin lišenja slobode ratnog komandanta 5. korpusa Armije RBiH, komandanta Zajedničke komande Vojske Federacije BiH i dijela ratnog komandnog kadra 5. korpusa, koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

"Njihovo zalaganje za samostalnost Bosne i Hercegovine kao države i njihov doprinos u odbrani vlastitog naroda treba biti inspiracija za naša pokoljenja u duhu izgradnje povjerenja i sretnije budućnosti, ali i sjećanje na nesretnu prošlost. Današnja hapšenja ne predstavljaju ništa drugo do pukog nastavka antibosanske politike i pokušaja izjednačavanja agresora i žrtve. Žrtve čiji je jedini zločin težnjaka stvaranju države po mjeri svih naroda koji u njoj žive", navodi se u Deklaraciji.

Dalje se ističe da izabrani predstavnici građana Unsko-sanskog kantona pozivaju sve institucije naše zemlje da pravilno cijene zasluge najzaslužnijih sinova Bosne i Hercegovine, bez politčkog, vjerskog ili bilo kakvog drugog prizvuka u stvaranju i očuvanju mira na prostoru naše zemlje.

"U cilju očuvanja tekovina Bosne i Hercegovine, te u cilju definiranja pozitivnih političkih procesa koji našu zemlju vode međunarodnim demokratskim putevima i euroatlantskim integracijama, najoštrije osuđujemo način i postupanja kojim se heroji odbrambeno-oslobodilačkog rata žele prikazati kao potpuna suprotnost onome što ustvari jesu i od kojih se na ovaj način pokušava napraviti zločince i time u potpunosti izbrisati trag koji su zapisali duboko u temelje Bosne i Hercegovine. Ubijeđeni u nevinost naših heroja, zalažemo se za vladavinu zakona i ponavljamo da ćemo u borbi za Bosnu i Hercegovinu, stvorenu za sve ljude koji u njoj žive, i istrajati", zaključuje se u tekstu Deklaracije.