BiH
0

Skupština USK-a prihvatila sve zahtjeve "Bosanskog proljeća"

FENA
Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) danas je na sjednici u Bihaću jednoglasno prihvatila svih 13 zahtjeva neformalne grupe građana "Bosansko proljeće", koji se odnose na smjene direktora u javnim poduzećima, visoke plaće i naknade izabranih zvaničnika, usklađivanje plata u javnom sektoru i slično.

Tokom višesatne rasprave, rečeno je kako je realizacija nekih zahtjeva započela, velik dio njih taj proces tek čeka, a nekoliko je složenije prirode pa će do njihovog ostvarenja morati da prođe čak i duži vremenski period.

Kasim Kozlica, predstavnik boračkih organizacija općine Bihać, čiji su se predstavnici okupili danas na Gradskom trgu, kako su i najavili na okupljanju održanom u subotu, htio se obratiti poslanicima da im prenese zahtjeve boraca.

Predsjedavajućem Skupštine USK-a Farki Hodžiću kazao je da borci traže da se već danas imenuje mandatar Vlade i razriješi premijer u ostavci Hamdija Lipovača sa svim ministrima, a koji su u tehničkom mandatu.

Uslijedila je žučna rasprava između njih dvojice, ali je Hodžić istrajavao u tvrdnjama da se o tome na redovnoj sjednici ne može raspravljati i da nema ustavnog osnova za sazivanje vanredne.

Dogovoreno je da se nakon očitovanja Skupštine o zahtjevima "Bosanskog proljeća" u pauzi održi sjednica Kolegija Skupštine.

Kozlica je ponovio zahtjeve boraca, poručivši poslanicima da se to mora riješiti danas, te da će ukoliko bude morao pozvati borce i poslanici neće izaći iz Skupštine dok to ne riješe.

Nakon dugotrajne rasprave, SDA je zatražila produženje roka za svog kandidata za mandatara Đevada Muslimovića do ponedjeljka, jer još nije uspio osigurati potrebnu većinu.

Do sada ima 14 glasova, kako se čulo tokom rasprave, a u sastavljanju prijedloga Vlade nedostaju mu ministri iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

Kolegij je većinom glasova taj prijedlog i prihvatio.

-Kandidat za mandatara je tražio od mene produženje roka. Tražio sam podršku od Kolegija i zajedno sa borcima prihvatili smo da produžimo rok do ponedjeljka i da taj mandatar predloži Vladu USK-a - kazao je Hodžić novinarima.

Dodao je da će to biti krajnji rok, nakon kojeg će on predložiti sastav Vlade da se može sazvati sjednica Skupštine ili će on odustati od kandidature, dok je treća mogućnost da mu on kao predsjedavajući Skupštine oduzme mandat.

Ovaj prijedlog prihvatili su i borci, naglasivši da poslije ponedjeljka nema više čekanja.

-Ukoliko se to ne desi, onda zna se, moraće narod i borci preuzeti daljnju vlast. Znači, sada je do njih 30 poslanika, neka odluče o daljnjoj sudbini naših građana, a i svojoj sudbini - poručio je Kozlica.

On je pozvao sve borce da se u ponedjeljak okupe na Gradskom trgu u Bihaću, gdje će čekati daljnji rasplet.

  • Poslije toga, ako ne bude pozitivnog odgovora, mi idemo u daljnje korake u rješavanje problema, jer kako kažu, narodna vlast je najjača - dodao je Kozlica.