BiH
17

Skupština USK-a izglasala nepovjerenje Vladi s Lipovačom na čelu

FENA
U Bihaću je danas nastavljena 6. vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), koja je prekinuta 15. novembra ove godine, na čijem dnevnom redu se našao prijedlog odluke o izglasavanju nepovjerenja Vladi USK-a.

Predsjedavajući Skupštine USK-a, Farko Hodžić pojasnio je da je ova sjednica prekinuta, s obzirom da nije bio ispoštovan zakonski rok od sedam dana da se izvršna vlast očituje o zahtjevu Skupštine. Kako je na posljednjoj sjednici Vlade Kantona razmatran ovaj skupštinski zahtjev, prema Hodžićevim riječima, stekli su se uvjeti za održavanje prekinute sjednice.

Poslanicima se obratio i premijer USK-a Hamdija Lipovača. - Svako ko se bavi politikom i dođe na neku funkciju voljom većine, mora biti spreman i da ode voljom te ili neke druge većine - istakao je Lipovača. Dodao je da bez obzira kakva se odluka donese, ova Vlada će je poštovati i biti partner Skupštini, dok se ne imenuje nova.

Predsjednica Kluba Srba Mira Ljubijankić ponovila je da je i u slučaju ove tačke dnevnog reda, ovaj klub pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, te tražila da se glasa u skladu s tim po klubovima naroda.

Potom je predsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Kamber zatražio desetominutnu pauzu, nakon koje je iznio tri prijedloga zaključka u ime tog kluba.

Prvi je da se traži od Vlade USK-a, s obzirom da se bliži kraj godine, da u roku od 7 dana u skupštinsku proceduru dostavi rebalans ovogodišnjeg i nacrt budžeta za narednu godinu. Dalje se od Vlade i njenih institucija traži da odmah zaustavi sva nova zapošljavanja i obustavi konkurse, koji su u proceduri, te da se obustave sve isplate iz budžeta osim plata i naknada za topli obrok, te naknada za socijalne kategorije.

Zatim je dat na glasanje prijedlog odluke o izglasavanju nepovjerenja Vladi USK-a, na čelu sa premijerom Hamdijom Lipovačom. "Za" je glasalo 16 poslanika, "protiv" 5, suzdržanih nije bilo, a 8 ih nije glasalo.

Poslanicima iz Kluba Srba rečeno je da pokrenu proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa, na šta imaju ustavno pravo. Potom je dat na glasanje i prijedlog tri zaključka Kluba SDA, koji je dobio 17 glasova "za", jedan "protiv", suzdržanih nije bilo, a 11 poslanika nije glasalo.

Time je završena danas i druga vanredna sjednica Skupštine USK-a, uz podsjećanje da je slijedeća redovna zakazana za srijedu, 4. decembra ove godine.