{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština USK-a izglasala nepovjerenje Vladi s Lipovačom na čelu

F
2.12.2013. u 17:50
17
61
Skupština USK-a izglasala nepovjerenje Vladi s Lipovačom na čelu
17
Skupština USK-a izglasala nepovjerenje Vladi s Lipovačom na čelu
U Bihaću je danas nastavljena 6. vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), koja je prekinuta 15. novembra ove godine, na čijem dnevnom redu se našao prijedlog odluke o izglasavanju nepovjerenja Vladi USK-a.
Predsjedavajući Skupštine USK-a, Farko Hodžić pojasnio je da je ova sjednica prekinuta, s obzirom da nije bio ispoštovan zakonski rok od sedam dana da se izvršna vlast očituje o zahtjevu Skupštine. Kako je na posljednjoj sjednici Vlade Kantona razmatran ovaj skupštinski zahtjev, prema Hodžićevim riječima, stekli su se uvjeti za održavanje prekinute sjednice.

Poslanicima se obratio i premijer USK-a Hamdija Lipovača. - Svako ko se bavi politikom i dođe na neku funkciju voljom većine, mora biti spreman i da ode voljom te ili neke druge većine - istakao je Lipovača. Dodao je da bez obzira kakva se odluka donese, ova Vlada će je poštovati i biti partner Skupštini, dok se ne imenuje nova.

Predsjednica Kluba Srba Mira Ljubijankić ponovila je da je i u slučaju ove tačke dnevnog reda, ovaj klub pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, te tražila da se glasa u skladu s tim po klubovima naroda.

Potom je predsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Kamber zatražio desetominutnu pauzu, nakon koje je iznio tri prijedloga zaključka u ime tog kluba.

Prvi je da se traži od Vlade USK-a, s obzirom da se bliži kraj godine, da u roku od 7 dana u skupštinsku proceduru dostavi rebalans ovogodišnjeg i nacrt budžeta za narednu godinu. Dalje se od Vlade i njenih institucija traži da odmah zaustavi sva nova zapošljavanja i obustavi konkurse, koji su u proceduri, te da se obustave sve isplate iz budžeta osim plata i naknada za topli obrok, te naknada za socijalne kategorije.

Zatim je dat na glasanje prijedlog odluke o izglasavanju nepovjerenja Vladi USK-a, na čelu sa premijerom Hamdijom Lipovačom. "Za" je glasalo 16 poslanika, "protiv" 5, suzdržanih nije bilo, a 8 ih nije glasalo.

Poslanicima iz Kluba Srba rečeno je da pokrenu proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa, na šta imaju ustavno pravo. Potom je dat na glasanje i prijedlog tri zaključka Kluba SDA, koji je dobio 17 glasova "za", jedan "protiv", suzdržanih nije bilo, a 11 poslanika nije glasalo.

Time je završena danas i druga vanredna sjednica Skupštine USK-a, uz podsjećanje da je slijedeća redovna zakazana za srijedu, 4. decembra ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: