Politička previranja
1

Skupština Unsko-sanskog kantona ostala bez većine, budžet na čekanju

M. N.
Foto: RTVUSK
Foto: RTVUSK
Sjednica skupštine Unsko-sanskog kantona, na kojoj je trebao biti razmatran Nacrt budžeta, nije održana, jer dnevni red nije dobio potrebnu većinu glasova. Rezultat je ovo političkih previranja u ovom kantonu, a jučerašnjim činom potvrđeno je da parlamentarna većina više ne postoji.
Ruku za dnevni red sjednice diglo je 15 poslanika, što znači da je nedostajao jedan. Zikrija Duraković iz Pomaka, koji je bio dio većine do sada, ostao je suzdržan, što je bilo iznenađenje za neke, a s obzirom na prethodna dešavanja (sporazum SDA i Pomaka o saradnji, op.a.), očekivana reakcija.

"Ima nas 30 zastupnika i svako ima pravo da glasa onako kako treba. Današnje glasanje je rezultat svih političkih procesa koji se dešavaju u posljednje vrijeme. Mi kao Pomak smo isticali i ističemo da smo dio trenutne aktuelne većine i da ne razgovaramo i ne dogovaramo nikakvu drugu koaliciju", rekao je Duraković.

Kao razlog zbog kojeg nije glasao za dnevni red naveo je da nisu učestvovali u konsultacijama u vezi s nacrtom budžeta, te kako smatra da ovaj dokument može biti kvalitetniji i konkretniji, a ne dokument koji se radi čisto prema interesima pojedinaca i određenih političkih grupacija.

Dopredsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić (SDP) kazao je kako očigledno više ne postoji većina unutar Skupštine.

"Današnja sjednica je bila bitna za građane kantona zbog Nacrta budžeta, premija za osiguranike zdravstvenog osiguranja i izmjena zakona za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata. Dok se ne iskristalizira ko je većina i ko manjina, vjerovatno više nećemo sazivati sjednice. Nadamo se da ćemo ovo prevazići u interesu građana USK", rekao je Halkić.

Dodao je kako su službeno poslali DF-u zahtjev za pregovore kako bi saznali šta ih interesuje i da li mogu pomoći aktuelnoj većini.

Predstavnik SDA u Skupštini USK Jasmin Musić kazao je kako nisu očekivali da će se zastupnici kockati s Nacrtom budžeta te da su bili uvjereni da će imati podršku.

"Mi nemamo predsjedavajućeg Skupštine već dvije sedmice, što je pokazatelj da parlamentarna većina ne funkcionira i ne postoji. Rekli smo da ćemo podržati bilo kojeg kandidata za premijera kojeg predloži aktuelna većina, ali nema nikakvog prijedloga iako je rok bio tri dana", rekao je Musić.

Istakao je kako SDA nije vodila razgovore o formiranju nove parlamentarne većine, ali i to da ovakvom ponašanju aktuelne većine, koja je u Nacrt budžeta pokušala ugraditi pojedinačne političke zahtjeve, neće pružiti podršku.

SDP-ova zastupnica Fatka Kulenović kazala je kako su današnjim (ne)glasanjem zastupnici pokazali svoju odgovornost prema građanima i najznačajnijem dokumentu.

"Htjeli smo ispoštovati zakonsku proceduru i ponuditi budžetskim korisnicima Nacrt budžeta kako bi se oni svi aktivno uključili do konačnog donošenja budžeta. Zašto su to pojedinci uradili, vrijeme će pokazati, ali ovo nije dobra poruka. Mi smo podržali dnevni red jer smo to smatrali ispravnim. Konstatacija da Nacrt budžeta nije dobar nije tačna jer su sva ministarstva konsultovana. On nije idealan, ali upravo zato postoji rasprava gdje učestvuju i građani kako bi on bio što bolji do konačnog usvajanja", kazala je Kulenović.

Rasim Pajić (A-SDA) istakao je kako se ne mogu skrivati iza nekih stvari, već da je potrebno rješavati probleme kako bi se olakšao život građanima ovog kantona.

"U sadašnjoj situaciji većina zastupnika koja je do sada činila većinu će pronaći rješenje s drugim političkim predstavnicima. Nadam se da će ova većina nastaviti raditi i dalje, jer imamo iza sebe dobre rezultate", rekao je Pajić.

Premijer USK Mustafa Ružnić kazao je da je Vlada USK do sada održala 88 radnih sjednica na kojima je razmatrano više od 2.000 materijala te da su svaki izglasali jednoglasno.

"To je poruka timskog rada. Bavljenje politikom je prije svega odgovornost. Mi smo ponudili Nacrt budžeta, da se u narednih desetak dana svi građani ovog kantona mogu uključiti u kreiranje ovog budžeta. Vidjeli ste kako je završilo. Idemo korak dalje, radit ćemo još više kako bismo opravdali nerad Skupštine i već od naredne sedmice pripremit ćemo još bolji Nacrt budžeta", rekao je Ružnić.

Podsjetimo, dan uoči sjednice Naša stranka se oglasila poručivši kako više neće pružati podršku aktuelnoj većini koju čine predstavnici A-SDA, SDP-a, SBB-a, Pomaka i Nezavisnog bloka. U oktobru su Pomak i SDA potpisali sporazum o saradnji, nakon čega je Pomak napustila zastupnica Ilda Alibegović, čime su izgubili "jednu ruku" u Skupštini.

Početkom novembra došlo je do promjene vlasti na gradskom nivou u Bihaću, pa se očekivalo da će do istog doći i na kantonalnom nivou. U međuvremenu ispaštat će građani koji će, ukoliko se političke stranke u Krajini ubrzo ne dogovore, ostati bez budžeta za iduću godinu, bespravno izgrađene objekte neće moći legalizovati, a bit će upitne i premije za zdravstveno osiguranje.