Učionice umjesto bolnice
74

Skupština u augustu tražila da se klinika na KCUS-u pretvori u izolatorij, Vlada KS se oglušila

A. Z.
Rukovodstvo Skupštine KS (Foto: I. Š./Klix.ba)
Rukovodstvo Skupštine KS (Foto: I. Š./Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo 5. augusta je usvojila set zaključaka, a jedan od njih se odnosio na novi izolatorij za zaražene koronavirusom u Kantonu Sarajevo. No, umjesto da sprovede zaključke Skupštine u djelo, Vlada je odlučila zaražene smjestiti u Željeznički školski centar.
Skupština KS je u augustu, kad su brojevi zaraženih bili daleko manji, tražila da KCUS za potrebe izolatorija stavi na raspolaganje Infektivnu kliniku, te da se u iste svrhe angažuju i drugi raspoloživi i neiskorišteni bolnički kapacitete u Kantonu Sarajevo, a koji raspolažu adekvatnim higijensko-epidemioloških uvjetima.

Jučerašnja odluka donesena na vanrednoj sjednici, usljed pogoršanja epidemiološke situacije i popunjavanja kapaciteta u izolatoriju KCUS-a, izazvala je brojne reakcije, prije svega roditelja čija djeca pohađaju vrtić i školu koji se nalaze u ovom centru.

Iz Opće bolnice je saopćeno da su na sjednici Vlade KS bili prisutni i predstavnici Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" koji su iznijeli prijedlog u skladu sa donesenim zaključcima Skupštine Kantona Sarajevo. Međutim, tvrde da se sve izmijenilo nakon odlaska predstavnika Opće bolnice sa sastanka.

"Niti zakonski, a niti ljudski nijedan bolesnik se ne može liječiti van bolnica. Svi teški klinički oblici trebali bi se liječiti na Klinici Podhrastovi, a lakši i srednje teški na Infektivnoj klinici KCUS i depadansu za infektivne bolesti Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš'. Sramotno je, neprihvatljivo, i bez opravdanja je da se pored 900 praznih bolesničkih kreveta u Kantonu Sarajevo, bolesnici smještaju u škole, studentske domove, sportske hale, obdaništa i slično", saopćeno je.

Nije u potpunosti jasno zbog čega je Vlada pored KCUS-a i Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" izabrala zgradu u kojoj se obrazuju djeca i zbog čega nije, umjesto toga, naredila da se u navedenim zdravstvenim ustanovama obezbijede prostori za zaražene koronavirusom, a da se pri tome ne ugrožavaju drugi pacijenti. To bi bio sasvim logičan potez s obzirom da zdravstvene ustanove već imaju medicinsko osoblje i potrebnu opremu za liječenje zaraženih osoba.

Ministar prostornog uređenja KS Faruk Kapidžić kazao je nakon jučerašnje sjednice da će od KCUS-a i Opće bolnice u ponedjeljak tražiti da se izjasne o prostorima u kojima je moguće formirati izolatorije. No, postavlja se pitanje, zar to nije bilo moguće učiniti prije 6-7 mjeseci kada je počela pandemija koronavirusa, kada je kanton imao ministra zdravstva, kada izolatorij na Podhrastovima nije bio popunjen, kada je broj oboljelih bio manji nego sada, kada je bilo vremena i mogućnosti da se i na KCUS-u i u Općoj bolnici naprave dodatni prostori u slučaju naglog povećanja broja zaraženih?

Vlada KS u obraćanju medijima jučer nije objasnila zbog čega nije realizovan zaključak Skupštine i zbog čega umjesto upućivanje pacijenata u bolnice bira da izolatorij napravi od učionica.

Takvu odluku ne opravdava činjenica da je epidemiološka situacija pogoršana, jer je od marta bilo i više nego dovoljno vremena da se zdravstveni stručnjaci okupe za sto i da se napravi jasan plan u slučaju lošijeg scenarija od onog koji smo imali i da se sve lične, poslovne ili stranačke nesuglasice ostave po strani kako bi interes građana i njihova zdravstvena zaštita bili na prvom mjestu. Umjesto toga, čekali smo da pacijenti usljed popunjavanja kapaciteta završe na bolničkim hodnicama da bismo shvatili da u posljednjih nekoliko mjeseci zapravo ništa nije učinjeno.