BiH
27

Skupština TK ukinula regres za budžetske korisnike

Piše: M. H.
Skupština Tuzlanskog kantona je usvojila sa 22 glasa za, 5 glasova protiv i 3 suzdržana prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2015. godinu, čime je izvršen rebalans Budžeta ovog kantona.

Ovom rebalansom budžeta Skupština TK je ukinula regres budžetskim korisnicima.

"Kada je u pitanju rebalans budžeta Tuzlanskog kantona za 2015.godinu tri su razloga za njegovo donošenje", izjavio je predsjednik Skupštine TK, Senad Alić.

Jedan od razloga je povećanje kapitala JP Međunarodni aerodrom Tuzla, dodao je on.

Vlada TK izvšila je uštedu na pojedinim stavkama i ukidanjem regresa budžetskim korisnicima TK,rekao je Alić.

Alić navodi da je rebalansom budžeta predviđeno smanjenje rashodovne strane TK za 4.700.000KM.

On pojašnjava da nije u obavezi isplaćivanje regresa radnicima u bilo kojoj instituciji ili firmi koja posluje s gubitkom, dodavši da Tuzlanski kanton ima deficit od 93 miliona u budžetu, istakavši da neće biti isplaćen regres budžetskim korisnicima za 2015.godinu.

"Mi težimo stabilizaciji postojećeg budžeta, da se uravnoteži prihodovna i rashodovna strana", poručio je on.

Dio opozicije zakonodavnog tijela TK nije podržao Izmjene i dopune Budžeta TK.

Predsjednik kluba poslanika Demokratske fronte, Sabid Zekan istakao je da je DF podržao budžet u martu mjesecu, jer nisu htjeli zaustaviti finansijske tokove, te da se ovaj rebalans se trebao desiti u junu, ali ga danas nisu podržali.

Ocijenio je da rebalans budžeta ništa ne govori kada je u pitanju porast prihoda, a na rashodovnoj strani se štedi na regresu budžetskih korisnicika.

Prema njegovim riječima u prijedlogu Budžeta stoji da će se smanjiti plate, te će se tek vidjeti reakcija budžetskih korisnika na ove izmjene.

"Plate dijela budžetskih korisnika su male, oni ga ne troše na odmor već na budžet svoje porodice, potrošnju treba smanjiti unutar institucija koje sigurno imaju prostora za to", naglašava on.

Ova odluka naišla je na nezadovoljstvo kod Sindikata radnika, naročito u Sindikatu radnika iz oblasti obrazovanja, koji su najvećim dijelom obuhvaćeni ovim rebalansom.

Predsjednik sindikata srednjeg obrazovanja, Admir Terzić ocijenio je da se ukidanjem regresa ugrožava dignitet ljudi koji plaće primaju s budžeta.

Terzić pojašnjava da 90 posto budžetskih korisnika prima platu do i oko 1.000 KM.

"Dizanjem ruku danas za ovaj rebalans i otimanje radničkog prava, uzimate uposlenicima od 3,5-6.5 posto ukupnih godišnjih sredstava", poručio je on.