Travnik
0

Skupština SBK-a potvrdila mandate Simiću i Popariću

FENA
Travnik
Travnik
Glasovima 16 zastupnika SDA, SDP-a, Stranke za BiH i NS Radom za boljitak i tri suzdržana glasa zastupnika iz reda Saveza za bolju budućnost, Skupština Srednjobosanskog kantona (SBK) potvrdila je mandate na rukovodeća mjesta u zakonodavnoj vlasti zastupnicima iz reda srpskog i bošnjačkog naroda, Nikoli Simiću i Refiku Popariću.

Istovremeno, upućena je molba Klubu hrvatskog naroda da svoj prijedlog za skupštinsko rukovodstvo dostavi najkasnije do idućeg petka, kako bi se na narednoj sjednici Skupštine, koja je zakazana za 8. februar, mogao potvrditi i taj mandat.

Deset zastupnika HDZ BiH, HDZ 1990 i HSS-NHI nisu se odazvali sjednici, shodno ranije donesenom zaključku Kluba hrvatskog naroda, koji se protivi odluci da sjednicom Skupštine SBK-a predsjedava Nikola Simić, tražeći pokretanje pitanja zaštite nacionalnog vitalnog interesa.

U izjavi Feni Nikola Simić, zastupnik SDP-a, na čiji poziv je održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine SBK-a, smiješnim je nazvao stavove po kojima je njegovo predsjedavanje nelegalno.

"Kada su u pitanju optužbe pojedinih zastupnika Kluba hrvatskog naroda, oni su već dva puta priznali volju većine zastupnika, koji su rekli da nema ništa sporno u tome da sazivam i predsjedavam sjednicom Skupštine. Do podne mi se obraćaju kao predsjedavajućem Skupštine a od podne kažu da nisam", istakao je Simić.

Skupština SBK-a je u današnjem nastavku konstituirajuće sjednice usvojila zaključak da se oformi privremeni kolegij sastavljen od predsjednika klubova stranaka koje participiraju u Skupštini i da stranke do naredne srijede dostave prijedloge za članove skupštinskih komisija.

Zaključeno je, također, da se stopiraju sva imenovanja koja vrši kantonalna Vlada ili njena ministarstva.