BiH
0

Zastupnici Skupštine KS-a danas nastavljaju konstituirajuću sjednicu

FENA
Skupština Kantona Sarajevo
Skupština Kantona Sarajevo
Nakon što su oktobru ove godine održani Opći izbori u BiH, Skupština Kantona Sarajevo danas nastavlja konstituirajuću sjednicu koja je već dva puta prekidana.

Ukupan dnevni red ove sjednice danas bi trebao biti iscrpljen, kazao je za Fenu Abid Kolašinac, sekretar Skupštine KS-a.

Naime, sjednica je prošli put prekinuta jer nije formiran Klub Bošnjaka niti izabran njegov predsjednik, dok su klubovi Hrvata i Srba konstituirani. Za skupštinsko rukovodstvo predloženi su iz Kluba Srba Mirjana Malić i iz Kluba Hrvata Ivan Brigić.

Sjednica Kluba Bošnjaka u ovom tijelu danas je zakazana za 10 sati, a predsjednik ovog kluba trebao bi biti zastupnik iz Stranke demokratske akcije (SDA) budući da ova stranka ima najviše članova u Klubu Bošnjaka, njih sedam.

Na sjednici Skupštine KS-a zastupnici će izvršiti potvrđivanje prijedloga kandidata za izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg SKS-a, čime bi dnevni red ove sjednice trebao biti iscrpljen.

Tri kandidata čiji je izbor potvrdila Skupština između sebe odlučuju ko će biti predsjedavajući Skupštine i odluku saopćavaju Skupštini.

Kolegij Skupštine bi potom trebao održati sjednicu na kojoj bi utvrdili datum održavanja prve radne sjednice u ovom sazivu kada bi trebali biti izabrani delegati za Dom naroda Federalnog parlamenta.

Skupština KS-a delegira u Dom naroda FBiH pet Srba, tri Bošnjaka, jednog Hrvata i dva iz reda ostalih.

Na sutrašnjoj sjednici zakletvu će položiti i Mira Jurić iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, koja će u skupštinskim klupama zamijeniti Nenada Markovića koji je odbio mandat.

Sjednica bi prema zvaničnoj najavi trebala početi u 11 sati.