{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština RS 7. februara o provođenju odluke Sejdić-Finci

F
30.1.2012. u 11:35
0
1
Skupština RS 7. februara o provođenju odluke Sejdić-Finci
0
Skupština RS 7. februara o provođenju odluke Sejdić-Finci
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatrat će na sjednici koja počinje 7. februara Informaciju o aktivnostima na provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH.
Informaciju je pripremio skupštinski Odbor za ustavna pitanja, a naveden je rezime dosadašnjih aktivnosti koje su urađene o tom pitanju u institucijama BiH.

Podsjeća se da Privremena zajednička komisija za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u dosadašnjem radu nije postigla nikakav stepen saglasnosti koji je potreban za predlaganje amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine te da treba da nastavi da radi na pronalaženju rješenja potrebnih za provođenje presude, u skladu sa sugestijama i odlukama domova Parlamentarne skupštine BiH.

Rad Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH treba okončati najkasnije do 12. marta 2012. te o rezultatima rada treba obavijestiti Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

Naime, nakon svih sjednica Privremena zajednička komisija konstatirala je da nema zajedničkog prijedloga amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine.

Također, na sjednici u novembru prošle godine zaključeno je da iz rasprave pretežno proizlazi stav da se provođenje presude Evropskog suda svodi na ustavnu reformu Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Glavne razlike se ogledaju u prijedlozima vezanim za način izbora članova Predsjedništva, neposredno na izborima, ili posredno u Parlamentarnoj skupštini BiH. Razlike su i u prijedlozima za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine.

Stavovi političkih partija iz Republike Srpske su, najvećim dijelom, ujednačeni, odnosno fokusiraju se na konkretno izvršenje presude, stoji u ovoj informaciji.

Političke partije iz Federacije BiH ne podržavaju stavove stranaka iz RS-a, a njihovi prijedlozi kreću se, navodi se u ovoj informaciji, od potrebe za korjenite promjene Ustava BiH, pa do posrednog načina izbora članova Predsjedništva BiH.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu na sjednici Velikog vijeća 25.novembra 2009. donio je presudu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine kojom je utvrđeno da dugotrajna nemogućnost aplikanata da se kandiduju za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nema objektivno i prihvatljivo opravdanje i stoga ista krši član 14., u vezi sa članom 3., Protokola br. 1, kao i da sporni preduvjet koji se odnosi na podobnost za kandidovanje na izborima za Predsjedništvo BiH predstavlja kršenje člana 1. Protokola br. 12.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: