Većinom glasova
686

Skupština KS usvojila Prijedlog budžeta u iznosu od 941,7 milion KM

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo izglasali su usvajanje Prijedloga budžeta za 2019. godinu. Usvojeni budžet KS iznosi 941.762.186 KM.

23 zastupnika glasala su za usvajanje Prijedloga budžeta, dok je njih 10 bilo protiv i jedan suzdržan.

U odnosu na Nacrt najveća promjena je u većem izdvajanju za nauku, oko dva miliona KM.

Tokom predstavljanja budžeta, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da će u martu biti rebalans, te da će tada Vlada razmatrati sve predložene amandmane. Kao razlog je naveo uskraćivanje prava na javnu raspravu. Ipak zastupnici Stranke demokratske akcije su insistirali da Skupština KS-a glasa o njihovim amandmanima. Svih 76 amandmana je odbijeno.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Predsjednik Skupštine KS Elmedin Konaković kazao je tokom današnje rasprave da se prijedlog nije razlikovao mnogo od onoga koji je bio u Nacrtu, a kojem je predložio prethodni saziv Vlade KS.

"U okvirima mogućeg budžet je dobar i ne možemo ništa senzacionalno govoriti", izjavio je Konaković i najavio da će rebalans budžeta biti potpuno drugačiji, usklađen sa politikama vladajuće šestorke.

Premijer KS Edin Forto je poručio da je Prijedlog budžeta sličan Nacrtu te da je iskorak napravljen za Ministarstvo za boračka pitanje gdje je budžet povećan za 920.000 KM i za Ministarstvo kulture i sporta gdje je planiran jedan milion KM više.

"Budžet je drugačiji u nizu stavki koje smo u okviru nacrta ispremještali na način da se tu što više oslikavaju mjere šestorke. Nova stavka je osiguranje trudnica koje nisu po drugom osnovu osigurane, utopljavanje objekata u vlasništvu ljudi koji su u socijalnoj potrebi. Morali smo odbiti sve amandmane opozicije. Neki nisu bili dobro pripremljeni, a neki su bili odlični i tačno su se odnosili na neke naše mjere koje smo zagovarali u najavi."

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Zastupnik SDA Aljoša Čampara danas je kazao da je Klub te stranke podnio na desetine amandmana na Prijedlog budžeta, ali da Vlada KS nije odgovorila niti na jedan. On je zbog toga ranije najavio da zastupnici SDA u Skupštini KS neće glasati za Prijedlog budžeta.

Čampara je kazao da je Prijedlog budžeta potpuno isti kao u nacrtu koji je donijela prethodna vlada, a izmjene koje su se desile su kozmetičke.

Zastupnik SDA Mirza Čelik je kazao da nijedan njegov amandman nije usvojen, iako je, smatra on, bilo nekoliko kojie se tiču pomoći javnim ustanovama, školama i domova zdravlja.

Zastupnik SDP-a Igor Stojanović je kazao kako očekuje da zastupnik Aljoša Čampara podnese ostavku u Skupštini KS ukoliko apelacija pred Ustavnim sudom bude odbijena.

"Apelacija će pokušati usporiti procese. Žao mi je što se premijer Novalić i SDA nisu usudili poslati apelaciju u neke druge kantone", kazao je Stojanović i dodao kako mu je čudno da nakon apelacija zastupnici SDA upute veliki broj amandmana.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Budžet je razmatran nakon što je jučer predsjednik Skupštine KS i lider stranke Narod i pravda Elmedin Konaković otkrio javnosti da su zastupnici SDA putem premijera FBiH Fadila Novalića uputili zahtjev za ocjenu ustavnosti procedure usvajanja Nacrta budžeta za 2019. godinu.

Predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković upozorio je kako ovaj zahtjev u kojem se traži i privremena obustava izvršenja, do izjašnjenja Ustavnog suda FBiH, ugrožava kompletan sistem, te poručio "da se ovako ponaša SDA kada gubi vlast"

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara kazao je da ne treba praviti nikakvu dramu u vezi sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta KS za 2019. godinu s obzirom na to da je do kraja marta na snazi Odluka o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo.