Apelacija Ustavnom sudu
308

Čampara: Konaković bespotrebno drami, sistem neće biti ugrožen

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara kazao je da ne treba praviti nikakvu dramu u vezi sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta KS za 2019. godinu s obzirom na to da je do kraja marta na snazi Odluka o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo.

"Nemoralno, sramotno i neljudski je donositi bilo kakav propis mimo Ustava, zakona i procedure. Potpuna je laž da će se bilo šta ugroziti jer je na snazi Odluka o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo od 1. januara do 31. marta 2019. godine", rekao je Čampara.

On ističe da je SDA na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, a na kojoj je razmatran Nacrt budžeta KS za 2019. godinu, jasno upozoravala kako su prekršene poslovničke procedure, a samim tim i Ustav Kantona Sarajevo.

"Iz tog razloga smo posredstvom premijera FBiH Fadila Novalića uputili Ustavnom sudu FBiH zahtjev za ocjenu ustavnosti usvojenog nacrta. Smatramo da je prekršen poslovnik jer nacrt mora biti u proceduri 12 dana. Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković oglušio se na naša upozorenja i poručio nam da se obratimo Ustavnom sudu FBiH ukoliko smatramo da je nešto neustavno", kazao je Čampara.

Zastupnik SDA u Skupštini KS poručio je da je procedura osnov demokratije jer je Poslovnik o radu Skupštine KS ustavna materija. Čampara je rekao da će se odluka Ustavnog suda FBiH morati poštivati i da ne treba prejudicirati kakvu će odluku donijeti.

Zaključio je riječima da je dramatičan istup predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića rezultat i neznanja, ali i pogrešno vođene politike.

"Ne mogu shvatiti zašto su žurili pri usvajanju Nacrta budžeta KS za 2019. godinu. Poznato mi je da su prije govorili: Znamo da nije po zakonu, ali nam se žuri", rekao je Čampara.