Završena sjednica
0

Skupština KS usvojila preporuke revizora o budžetu

FENA
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Sarajevu je danas završena sjednica Kantonalne skupštine na kojoj su usvojene preporuke Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH date u Konačnom izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja budžeta KS za 2011. godinu.

Revizori su dali negativno mišljenje, te su nabrojali nekoliko preporuka kako bi se to izmijenilo.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Nabil Naser je upozorio da ovo nije prvi put da revizija pokazuje nepravilnosti u izvještajima zbog čega bi se trebali pozvati na odgovornost oni koji su trošili mimo zakonskih odredbi.

Ministar finansija KS Muhamed Kozadra je kazao da ovo ministarstvo priprema finansijske izvještaje 164 budžetske institucije navodeći da je bilo određenih pomjeranja u budžetu, ali je također istaknuo da će i naredni revizorski izvještaj biti negativan zbog nepredviđenih troškova.

U izvještaju je navedeno da je predložen i usvojen budžet za 2011. godinu kojim je predviđen primitak od 35 miliona KM od MMF-a, iako se znalo da sredstva neće biti operativna, čime je omogućeno odobravanje veće potrošnje u odnosu na ostvarive, realne prihode.

Također, izvršenje budžeta nije praćeno u skladu sa Zakonom o budžetima u FBiH, što je imalo za posljedicu deficit, odnosno veću potrošnju u odnosu na raspoloživa sredstva u iznosu od 24.882.362 KM.

  • Budžetski korisnici su stvorili obaveze iznad budžetom odobrenih u iznosu od 7.522.991 KM, što predstavlja prekoračenje budžeta i nisu knjigovodstveno evidentirani na poziciji rashoda i izdataka u trenutku nastanka obaveze, čime je postupljeno suprotno Zakonu o budžetima u FBiH - stoji u izvještaju.

Navodi se i da nije moguće potvrditi pravilnost visine doznačenih sredstava za subvencije javnim komunalnim preduzećima, obzirom da nije utvrđena pojedinačna obaveza Kantona za pokriće razlike niže utvrđene cijene u odnosu na stvarnu.

Iz sredstava tekuće rezerve Vlada je izdvojila milion KM na ime pokrića gubitka u poslovanju iznad visine kapitala KJKP Toplane za 2009. godinu, zbog čega se sredstva tekuće rezerve nisu koristila za "hitne i nepredviđene izdatke" koji se pojave tokom godine, niti je o korištenju Vlada polugodišnje izvještavala Skupštinu, čime je postupljeno suprotno Zakonu o budžetima u FBiH, Zakonu o izvršavanju budžeta Kantona za 2011. godinu.

Sve ovo samo su neki od nalaza revizije.

Zastupnici su danas usvojili Zbirni Izvještaj o provedenim aktivnostima Ministarstva zdravstva KS na implementaciji Programa praćenja, prevencije i liječenja demobilisanih boraca i članova njihovih porodica od posljedica posttraumatskog stresnog poremećaja u KS od maja 2007. do maja 2012. godine.

Usvojen je i izvještaj o stanju pozajmica odobravanih za finansiranje programa za pokretanje ili proširenje proizvodno-uslužnih djelatnosti koje obavljaju demobilisani pripadnici Oružanih snaga BiH, koji imaju potraživanja po osnovu neisplaćenih plaća pripadnika Oružanih snaga s prijedlogom mjera za rješavanje nenaplaćenih potraživanja.