BiH
0

Skupština KS: Usvojen Zakon o poljoprivrednim poticajima

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Zastupnici su danas na početku nastavka sjednice, prekinute krajem 2011. godine, s 19 glasova 'za' usvojili Zakon o novčanim podsticajima u poljoprivredi u kojem je predviđeno da se iz ukupnog budžeta za poljoprivrednu proizvodnju izdvaja od 0,5 do dva posto.

Ministar privrede KS Rusmir Sendić u svom uvodnom obraćanju zastupnicima naglasio je da bi dva posto od budžeta bilo od 15 do 16 miliona KM, a ukupan budžet za Ministarstvo privrede u ovoj godini iznosi 14,7 miliona KM.

Zbog toga je, ističe Sendić, nerealno očekivati da se taj procenat poveća, ali i dodao da će u fokusu ovog ministarstva biti izdvajanje za poljoprivrednu proizvodnju te da će se uvijek truditi da se novčani poticaji povećaju.

Klub zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Skupštini KS predložio je amandaman na zakon u kojem traže da se minimalni postotatk od 0,5 posto poveća na jedan posto, ali Skupština ga nije podržala.

U toku rasprave zastupnici su problematizirali činjenicu da bi se usvajanjem ovog amandamna morao, na samom početku godine, uraditi reabalans budžeta i predvidjeti dodatnih oko tri miliona KM za tu namjenu.

Nakon rasprave o zakonu i amandmanima predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Elmedin Konaković zatražio je pauzu zbog usaglašavanja stavova s ministrima te poslije pauze zatražio od Skupštine KS da podrži zaključak kojim će se obavezati Skupština KS da u 2013. godini za novčane poticaje u poljoprivredi u budžetu predvidjeti minimalno jedan posto od ukupnog budžeta, što je Skupština s 18 glasova 'za' podržala.

Ovim zakonom također se želi doprinijeti razvoju poljoprivredne djelatnosti u Kantonu koja je veoma važna i kompleksna te stvoriti uvijeti za povećanje broja poljoprivrednih proizvođača, a utvrđeni su modeli podsticaja proizvodnji koji obuhvataju animalnu, biljnu, gljivarsku i organsku proizvodnju.

Uime Udruženja poljoprivrednika u BiH zastupnicima se obratio i Sejo Jelač koji je naglasio da Makedonija, koja je površinom kao Federacija BiH, izdvaja 400 miliona KM, a u Federaciji poljoprivrednici, kada se uzmu u obzir i strani i domaći poticaji, dobiju 100 miliona KM.

"Kanton Sarajevo ima veoma kvalitetne lokacije za razvoj poljoprivredne prozivodnje. Međutim, ova politika ne raspoznaje pravog poljoprivrednog proizvođača jer pravo na podsticaj ima svako ko posjeduje komad zemlje", istakao je Jeleč.

U nastavku sjednice zastupnici su bez rasprave usvojili i Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći kojim je predviđeno formiranje zavoda za pružanje pravne pomoći.