Završena sjednica
56

Skupština KS nije razmatrala Nacrt budžeta za 2019., Vlada povukla materijale s dnevnog reda

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Završena je hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj je trebao biti razmatran Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu koji iznosi 928.370.876 KM. Nacrt budžeta nije razmatran zbog toga što je Vlada KS povukla materijale s dnevnog reda.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo prošle sedmice je utvrdila Nacrt budžeta KS za 2019. godinu od 928.370.000 KM, kao i Nacrt zakona o izvršavanju budžeta. Riječ je o do sada najvećem planiranom iznosu Budžeta KS.

Što se tiče prihodovne strane Nacrta budžeta, najveći dio, odnosno blizu 77 posto, odnosi se na prihode od poreza. Kada je riječ o neporeznim prihodima, njihov udio u budžetu je 15 posto ili 140 miliona KM, dok prihodi od tekućih transfera i donacija te primici od zaduženja iznose blizu tri posto. Kada je riječ o rashodovnoj strani, kapitalni budžet će iznositi 150 miliona KM, zaduženja emisijom obveznica od 33 miliona, dok je oko 140 miliona planirano zaduženje na stranom tržištu, koje će biti utrošeno najvećim dijelom u projekte saobraćajne infrastrukture.

Planirana su sredstva i za plaće 11.086 uposlenika na Budžetu KS, čiji broj je smanjen za 368 osoba. U Nacrt budžeta ugrađena je osnovica za obračun plaća uposlenika u iznosu od 315 KM. Što se tiče deficita Budžeta, očekivanja su da će on u ovoj godini iznositi 70 miliona KM, odnosno da će biti smanjen za 38 posto.

Budžetom su predviđena i sredstva za otvaranje pedijatrijskog odjeljenja u Hitnoj pomoći, kao i još jednog modernijeg u prostoru Opće bolnice. Između ostalog, planirana je rekonstrukcija tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, nabavka novih tramvaja, trolejbusa i autobusa, što će se finansirati iz kredita EBRD-a, a osigurana su i sredstva za Prvu transferzalu od Vogošćanske petlje do Grbavice.

Sjednicom je, kao što je odlučeno na konstituirajućoj sjednici Skupštine KS održanoj 16. novembra, predsjedavao Elmedin Konaković.