Šta je tu je!
182

Skupština KS je završila svoj mandat, do novog saziva nema sjednica, al' plaća ne smije kasniti

Piše: S. H.
Skupština KS (Foto: D. S./Klix.ba)
Skupština KS (Foto: D. S./Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo više neće zasjedati. Potvrđeno je to za Klix.ba iz rukovodstva Kolegija Skupštine. Ipak, sve do izbora zastupnici će dobijati svoju mjesečnu (ne)zarađenu plaću.

Nemogućnost dogovora između opozicije i stranaka na vlasti na Kolegiju Skupštine glavni je razlog nezasjedanja. Posljednji put zastupnici u Skupštini KS su zasjedali krajem juna i od tada muk, tišina, ali je zato plaća redovna.

O radu Skupštine KS i evidentnoj krizi te nerješavanju nagomilanih problema u KS razgovarali smo sa Slavišom Šućurom, zastupnikom SDP-a u Skupštini KS.

Planirani nerad

Šućur smatra da prekid rada Skupštine nije ništa novo, već samo ilustrativno prikazuje političke odnose, pucanje koalicija i kalkulisanja u ovom predizbornom periodu.

"Savršeno je jasno šta se dešava, nije to ništa novo. Pred izbore se raspadaju koalicije i većine. Mnogi smatraju da je bolje da se ne desi ništa, nego da iz nekih razloga određeni projekti ne prođu. Ja smatram da je to pogrešno i nakaradno. Već 20 godina sam isfrustriran time. Tragično je da se ništa ne mijenja. Mi imamo mehaničke većine u parlamentima. One funkcionišu na principu trgovine. Neke stvari na silu prolaze ili na silu ne prolaze", kazao nam je Šućur.

Poručuje da se od imenovanja premijera Adema Zolja ništa posebno nije dogodilo kada je riječ o važnim projektima.

"Počelo je silno zapošljavanje po javnim preduzećima. Teško je doći do informacije. Mislim da je čovjek doveden na tu funkciju da bude pokriće. Neki ljudi su mislim to iskoristili da u ovom periodu realizuju neke svoje naume koje ranije nisu mogli", kazao je Šućur.

Projekti na čekanju

Šef Kluba SDA u Skupštini KS i član Kolegija Skupštine Mirza Čelik za Klix.ba je kazao da je august svakako predviđen za pauzu, a da bi zasjedanje u septembru već bilo predizborna kampanja.

"Skupština KS više neće zasjedati. Planirali smo dvije sjednice, ali vlast i opozicija se nisu mogle dogovoriti o dnevnom redu. Mi smo na kolegiju tražili da sve tačke idu na dnevni red, ali iz opozicije su rekli da je to puno. Ostale su nam 74 tačke dnevnog reda. I predložili smo da u prethodnom mjesecu održimo jednu sjednicu s tridesetak tačaka dnevnog reda, a ostatak na sjednici krajem augusta. Opozicija nije pristala na to. Mi smo predlagali neke tačke koje su bitne i za Vladu i za građane KS. Jedna od tačaka je i zgrada ViK-a u naselju Pofalići, koja je trebala pripasti MUP-u KS, zakon o policijskim službenicima, dvije ili tri strategije i još neka pitanja bitna za mlade", kazao nam je Čelik.

Na pitanje koliko je posla ostalo nedovršeno, Čelik poručuje da u svakom poslu ostane dosta toga nedovršeno.

"U svakom poslu ostane dosta nedovršenog, ali na neke stvari ni Skupština i premijer KS ne mogu utjecati. Imamo tendere koji se objavljuju po nekoliko puta, poput projekta zatvaranja tramvajskih stajališta. Ipak, ViK će svoj plan za 2017. realizovati u ovoj godini, a i novac od EBRD-a će uskoro biti operativan i počet će rekonstrukcija vodovodne mreže", naglasio je Čelik.

Koliko će ipak biti završeno projekata, a koliko će ih biti iskorišteno u predizborne svrhe, ostaje da se vidi, što će građani najbolje ocijeniti.