Usvojene izmjene zakona
368

Skupština KS dopustila studentima prenošenje tri predmeta u narednu godinu

R. D.
Sjednica Skupštine KS
Sjednica Skupštine KS
Skupštine Kantona Sarajevo usvojila je izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojim se ispunjavaju zahtjevi studenata te po nekima i spuštaju kriteriji u visokom obrazovanju.

Izmjene zakona usvojene su sa 26 glasova "za", bez glasova protiv i suzdržanih.

Među izmjenama posebno se ističe uvođenja dodatnog septembarsko-oktobarskog ispitnog roka, prenošenja 15 ECTS bodova, odnosno tri predmeta u narednu studentsku godinu, te treći omogućavanja studentima s prosjekom ocjena osam i više da budu oslobođeni od plaćanja školarine za narednu akademsku godinu, a koji su položili sve predmete iz prethodne godine i svoj studij do tada lično plaćali.

Četvrta izmjena odnosi se na izmjenu člana 118. ovog zakona kojim se otklonja legislativna prepreka za angažman akademskog osoblja sa jedne organizacione jedinice na drugu u okviru Univerziteta u Sarajevu.

Ovi prijedlozi bili su predmet brojnih kritika, a prigovaralo im se da probleme tretiraju parcijalne interese i ne rješavaju ključne probleme.

Zanimljivo je kako je Vlada KS istakla kako ovim izmjenama žele sanirati posljedice pandemije kod studenata.

"Cilj je sanirati negativne ekonomske i druge posljedice koje su usljed pandemije Covid-19 pretrpili studenti i studentice, te prevazići određene poteškoće u organizaciji nastavnog procesa proizišle iz nedavno okončane pravne integracije Univerziteta u Sarajevu", istakla je v.d ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Darja Softić Kadenić.

Skupština je na ovoj sjednici zadužila Vladu KS "da aktom riješi problem nastavka studija socijalnih i drugih osjetljivih kategorija stanovništva, koji su zbog opravdanih razloga prestali sa redovnim školovanjem na Univerzitetu u Sarajevu". Ovaj zaključak usvojen je na prijedlog zastupnice Jasne Duraković i zastupnika Damira Nikšića.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić sastao se jutros sa predsjednikom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Farukom Devićem i studenticom-prorektoricom Univerziteta u Sarajevu Validom Abdagić koje je, ovom prilikom, upoznao da će Skupština KS na današnju Hitnu sjednicu uvrstiti kao tačku dnevnog reda Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

Na sastanku je posebno naglašeno da je inicijativa za izmjenu ovog zakona došla još ljetos od ove studentske organizacije, te istaknuto kako je ona rezultat ranije održanih zajedničkih sastanaka istih aktera, kao i ovog jutrošnjeg.

Ovom prilikom je potcrtano kako će se izmjenama ovog zakona udovoljiti i ispuniti tri ključna studentska zahtjeva.