Prijedlog ide na doradu
119

Skupština KS danas ipak neće raspravljati o vodozaštitnoj zoni, tačka skinuta s dnevnog reda

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje" povučen je s dnevnog reda kupštine Kantona Sarajevote zastupnici danas neće raspravljati o ovoj odluci.

Predložena odluka naišla je na kritike jer odluka predviđa zaštitu 16.000 hektara, a gradnja bi bila dozvoljena u trećoj i četvrtoj zoni.

Podsjećamo, važećom odlukom iz 1987. godine propisana je vodozaštitna zona na 58.000 hektara, a nova je umanjuje za oko 32.000 hektara.

Odluku zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo da ovu tačku povuku s dnevnog reda pozdravio je Anes Podić iz Udruženja "Eko akcija".

On je za Klix.ba rekao da je povlačenje tačke s dnevnog reda samo prvi korak.

Pregledna karta zone sanitarne zaštite izvorišta
Pregledna karta zone sanitarne zaštite izvorišta "Sarajevsko polje" (Foto: Skupština KS)

"Očekujemo od Vlade i Skupštine da hitno krenu u postupak izmjene elaborate o vodozaštitnoj zoni kako bi na osnovu dopunjenog elaborata nadležne institucije donijele odluku o vodozaštitnoj zoni kojom bi se zaštitila postojeća vodozaštitna zona, a obuhvat strožije zaštite proširoio i na dodatna područja vodozaštitne zone trenutno ugrožene komercijalnom bespravnom gradnjom", rekao nam je Podić.

S druge strane, bivši ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić ranije je naveo kako smatra da zastupnici ne trebaju podleći pritiscima dijela javnosti koji insistira na nedonošenju Privremene odluke.