BiH
9

Skupština KS dala saglasnost GRAS-u za hipoteku na nekretnine

FENA
Skupština Kantona Sarajevo je na današnjoj hitnoj sjednici dala saglasnost na prijedlog Vlade KS-a da KJKP GRAS Sarajevo ponovno zasnuje hipoteku na nekretnine u vlasništvu kao sredstvo osiguranja po ugovoru o kreditiranju sa Raiffeisen Bank d.d.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Od 30 prisutnih zastupnika, glasalo je njih 27, od toga ih je 25 glasalo „za“, dok su dva zastupnika bila protiv. Ukupna vrijednost nepokretnih stvari na kojima će se zasnivati hipoteka iznosi 10.755.829,05 KM.

Ministar saobraćaja KS-a Jusuf Bubica kazao je da je inicijativu pokrenulo preduzeće GRAS zbog hitnosti zahtjeva da Porezna uprava FBiH ne bi ponovo blokirala imovinu GRAS-a. Naglasio je da on ne stoji iza ove inicijative, jer ta rješenja ne vode ka pravom rješenju.

"Ovo je samo prolongiranje kolapsa GRAS-a koji neminovno slijedi", naglasio je Bubica.

Dopredsjedavajući Skupštine KS-a Nabil Naser kazao je da ministar Bubica stalno prognozira propast GRAS-a te ga pozvao da podnese ostavku.

"Vi niste imali većeg izazova osim GRAS-a u ovom mandatu. A ako smatrate da zahtjevi menadžmenta GRAS-a nisu opravdani, onda vama nije mjesto ovdje", naglasio je.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatko Petrović kaže da ovo nisu nova zaduženja već održavanje postojećeg stanja i mogućnost isplate Poreznoj upravi FBiH.

Zastupnik Nedžad Fazlija (SDP) je kazao je da je ovo prilika da se štiti imovina KS-a te da se pokuša spasiti ova firma te se nada da će se riješiti pitanje ko je odgovoran za dubiozu u GRAS-u.

Prije toga je predsjednik Kluba samostalnih zastupnika Besim Mehmedić predložio da Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici obavi raspravu o istupu premijera KS-a Suada Zeljkovića nakon glasanja o potvrđivanju imenovanja novog ministra obrazovanja, nauke i mladih KS-A.

"Zahtijevam od premijera Zeljkovića da javno iznese sve dokaze protiv nas. Ako nismo glasali za novog ministra, da da li to znači da smo korumpirani lopovi? Mi kao poslanici imamo pravo da glasamo za određene prijedloge, zavisno od naših uvjerenja", naglasio je Mehmedić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

On je optužio premijera da je zloupotrijebio direktni prijenos TVSA da 'oblati' zastupnike.

Samostalni zastupnik Mirsad Pindžo pozvao je premijera Zeljkovića da javno istakne ko je kriv ili da da ostavku.

"Ovo što je izjavio bez obzira na frustracije, pokazuje da je nedorastao", potcrtao je Pindžo.

Samostalni zastupnik Enes Zeković naglasio je da sve što je podržao bilo je u interesu građana te smatra da nije fer da premijer iznosi takve optužbe.