BiH
0

Skupština KS-a usvojila Rezoluciju o Srebrenici

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Nakon što su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili obiman dnevni red današnje sjednice, jednoglasno s 30 glasova "za" su usvojili Rezoluciju Evropskog paralamenta o Srebrenici u izvornom obliku.

Nermin Pećanac, zastupnik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH, naglasio je da je usvajanje rezolucije vrlo važno, ali da je još važnije izdvajati novac iz ovog kantona da bi se pomoglo preživjelim Srebreničanima koji su u stanju potrebe.

Naglasio je da je potrebno što prije donijeti zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrnici, dodajući da, po njegovim saznanjima, volja za to postoji i u Skupštini KS-a, ali i na federalnom nivou.

Evropski parlament je izglasao Rezoluciju o Srebrenici još u januaru 2009. godine, kojom se 11. juli proglašava evropskim Danom sjećanja na žrtve masakra u Srebrenici i pozvao države članice EU i države zapadnog Balkana da obilježe taj datum kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovu rezoluciju još nije usvojio državni parlament.

Na prijedlog zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Amora Mašovića Skupština KS-a je pozvala građane da 9. jula budu između Vijećnice i zgrade Predsjedništva BiH, kada će ulicama biti pronijeti tabuti ekshumiranih žrtava srebreničkog genocida.

U toku prve tačke dnevnog reda Zastupnička pitanja i inicijative s 23 glasa ZA zastupnici su usvojili zaključak zastupnice Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Segmendine Srna-Bajramović kojim Skupština KS-a poziva Senat Univerziteta u Sarajevu da na sjednici 29. juna postupi po preporuci Etičkog komiteta i tako pokaže da za članove akademske zajednice važe najviši etički standardi.

Naime, Etički komitet preporučio je da se profesorima Pravnog fakulteta u Sarajevu, Bajri Goliću i Zdravki Lučiću, koji su osumnjičeni za seksualno iskorištavanje studentica u Tuzli, doživotno zabrani bavljenje nastavno-naučnim radom.

Bivši dekan ovog fakulteta Fuad Saltaga pismeno je ukoren jer je propustio kao dekan poduzeti mjere protiv svojih kolega.

Zastupnici su danas usvojili i Izvještaj o izvršenju budžeta KS-a za 2010. godinu, a u toku je rasprava o Nacrtu zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS-a.