{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PD FBiH usvojio Rezoluciju o Srebrenici

F
14.7.2011. u 12:59
0
6
PD FBiH usvojio Rezoluciju o Srebrenici
0
PD FBiH usvojio Rezoluciju o Srebrenici
Foto: Arhiv
Rezolucija Evopskog parlamenta o Srebrenici prihvaćena je jednoglasno na današnjoj 3. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Istovremeno je Predstavnički dom pozdravio hapšenje ratnog zločinca Ratka Mladića, optuženog između ostalog za genocid počinjen jula 1995. godine u enklavi Srebrenica, te sa 70 glasova "za" i dva suzdržana glasa dao preporuku da Parlamentarna skupština BiH i Narodna skupština Republike Srpske usvoje također Rezoluciju o Srebrenici u njenom izvornom tekstu.

Taj dokument je odobren u federalnom Predstavničkom domu u okviru prve tačke dnevnog reda, uvrštene tokom današnje sjednice na prijedlog predsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića.

Osim Rezolucije, na dnevnom redu sjednice je više federalnih zakona, predloženih za razmatranje po hitnom i skraćenom postupku. Predloženo je i više zakona koji su zasad u formi nacrta, a među njima zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV servisu FBiH.

Prilikom dogovaranja dnevnog reda, nije uvažen prijedlog poslanika Hrvatske demokratske zajednice BiH Marinka Čavare da budu povučene sve predložene tačke čiji je inicijator Federalna vlada.

Za Čavarin prijedlog je glasalo 12 poslanika, protiv je bilo 54, a suzdržanih pet. Čavara, kao i njegov poslanički klub HDZ-a BiH, zastupaju stav da je aktuelna Vlada FBiH, formirana 17. marta ove godine, neustavno i nezakonski uspostavljena i da ne odražava izbornu volju građana iskazanu na prošlogodišnjim općim oktobarskim izborima održanim u Bosni i Hercegovini.

Sjednica je u toku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: