Cjelodnevna sjednica
48

Skupština Kantona Sarajevo usvojila mjere za rješavanje zagađenosti zraka

FENA/Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo danas je na hitnoj sjednici usvojila zaključke Kolegija u cilju rješavanja problema zagađenosti zraka u Kantonu, po kojima se u roku od 15 dana od Vlade KS traži da usvoji izmjene i dopune Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS.

Također, u istom roku traži se od Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša da Skupštini KS dostavi prijedloge za izmjene zakona i drugih propisa koji su u nadležnosti viših i nižih nivoa vlasti, a tiču se rješavanja problema kvalitete zraka.

Potrebno je da Vlada naloži obveznicima primjene plana izradu internih planova postupanja u slučajevima proglašenja posebnih epizoda zagađenja zraka.

"Zadužuju se svi subjekti predviđeni navedenim planom da pokažu maksmimalnu odgovornost u izvršavanju obaveza defiinisaniih planom sa ciljem zaštite zraka odnosno očuvanja javnog zdravlj", rekao je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Dodao je da se Vlada zadužuje da intenzivira formiranje centra za upravljanje kvalitetom zraka te predloži jačanje kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta nadležnih institucija za očuvanje kvalitete zraka.

Zaključci predviđaju da Vlada u budžetu Kantona Sarajevo za narednu godinu predvidi sredstva za izradu studije o porijeklu emisija uključujući sve izvore, te da Skupština KS zaduži sve nosioce aktivnosti definisane akcionim planom zaštite zraka u okviru Kantonalnog plana zaštite okoliša (KEAP) da provode propisane mjere utvrđenim rokovima.

Zadužuju se i sve institucije da kontinuirano izvještavaju javnost o stanju kvalitete zraka i rade na jačanju svijesti građana KS o važnosti te problematike.

Na osnovu cjelodnevne rasprave zastupnici su također usvojili i zaključke Kluba zastupnika SDP-a, na osnovu kojih se od Vlade i nadležnih institucija zahtijeva da u roku od 15 dana dostave pregled mjera sa nosiocima aktivnostii i rokovima za poboljšanje kavlitete zraka u KS i to po segmentima: poboljšanja monitoringa kvaliteta zraka, organizacione mjere u svrhu smanjenja emisija štetnih tvari u stambenom i javnom sektoru, industriji, saobraćaju, kao i urbanističke mjere za smanjenje emisija štetnih tvari.

Zastupnicima je na sjednici prezentirana Informacija o stanju zagađenosti zraka u KS, koju je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u kojoj su kao okolišni problemi identifikovani: energetika, saobraćaj i infrastruktura, upravljanje kvalitetom zraka i buka.

"Po prvi put se u BiH sistemski pokušava provesti istraživanje o uticaju kvaliteta zraka na zdravlje ljudi u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Trenutno je u toku istraživanje koje je pokrenuo Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo s ciljem dovođenja u korelaciju koncentracije zagađujućih materija i zdravstvenog stanja stanovništva koje će se provoditi zajedno s domovima zdravlja KS kao primarnom zdravstvenom zaštitom", potvrdio je član stručnog tijela za provedbu plana interventnih mjera u KS Plamenko Tais.

Također, planirana je izrada studije zračnih koridora za provjetravanje sarajevske kotline i uticaja visoke gradnje. Rezultati te studije, kako se predviđa, bit će integrirani u prostorno planiranje i regulacione planove nakon što budu raspoloživi.