"Nijaz Duraković"
141

Skupština Kantona Sarajevo danas o preimenovanju Hastahane

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Prijedlog odluke o izmjeni imena parka Općine Centar Mjesna zajednica "Marijin dvor-Crni vrh" u ime "Park prof. dr. Nijaza Durakovića" bit će razmatran danas na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Zastupnica Saveza za bolju budućnost u Skupštini KS-a i kćerka rahmetli profesora Nijaza Durakovića kazala je Feni da je na posljednjoj sjednici Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti usvojen Prijedlog da se taj park zove "Park prof. dr. Nijaza Durakovića" te je izrazila nadu da će ta odluka biti potvrđena na sjednici Skupštine.

"Iako smo zbog urbanističkog plana imali mnogo problema, zadovoljna sam što smo uspjeli pronaći konsenzus i legitimno pravno rješenje za ovo preimenovanje parka, nakon skoro tri godine", kazala je.

Duraković smatra da je to minimum koji je njen otac zaslužio.

Zastupnici će razmatati i prijedloge zakona o komunalnoj čistoći i komunalnim djelatnostima.

Sekretarka Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS-a Adelina Džanković kazala je da će usvojenim izmjenama oba zakona biti na snazi do donošenja zakona o lokalnoj samoupravi KS-a.

"Usvajanjem zakona o lokalnoj samoupravi, komunalna čistoća i djelatnost biti podijeljena između jedinica lokalne samouprave i kantona", pojasnila je Džanković.

Na dnevnom redu su i prijedlozi odluka o potvrđivanju razrješenja predsjednika i članova skupština kantonalnih javnih komunalnih preduzeća "Tržnice - pijace", "Sarajevogas" i "Toplane - Sarajevo" te imenovanju novih.

Zastupnici će također razmatrati i izvještaje za o radu i finansijskom poslovanju za 2018. godinu javnih ustanova: Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš', Psihijatrijska bolnica, Zavod za bolesti ovisnosti, Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, Zavod za medicinu rada, "Apoteke Sarajevo", Dom zdravlja, Zavod za sportsku medicinu, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova te Zavod za javno zdravstvo.