BiH
0

Skupština HNK: Izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH

FENA
Zastupnici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su tajnim glasanjem izabrali delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Tako su za izbor delegata iz reda hrvatskog naroda bile četiri liste, tri Hrvatskog narodnog sabora, predvođenog HDZ-om BiH, i jedna lista HDZ-a 1990. Upravo su liste HNS-a, odnosno liste Davora Pehara i Đure Prkačina dobile po četiri glasa, dok je lista "devedesetke" prošla s tri glasa.

U vezi izbora delegata iz reda Bošnjaka, lista koju je iz tehničkih razloga potpisao Šerif Špago (SDA) dobila je osam glasova, lista Anela Kljake (SBB) je dobila četiri glasa, dok je lista Adnana Velagića (BPS) imala jedan glas. Iz reda Srba i ostalih, lista Vesne Saradžić, odnosno Anera Žuljevića, dobile su po jedan glas.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Iz Skupštine HNK za Dom naroda je predviđeno šest delegata, i to tri iz reda hrvatskog naroda te po jedan iz reda Bošnjaka, Srba i ostalih, a konačnu potvrdu i verifikaciju mandata daje Centralna izborna komisija BiH.

Na današnjoj sjednici izglasana je i odluka o prestanku mandata zastupnici u Skupštini HNK Zori Dujmović (HDZ BiH, odnosno koalicija stranaka HNS), koja je podnijela ostavku na tu dužnost, te je donesena odluka o verifikaciji mandata zastupniku Borisu Bošnjaku.

Na sjednici je usvojena i odluka o davanju saglasnosti za zaduženje HNK-a i zaključivanje ugovora o kreditnom zaduženju HNK s Federacijom BiH iz sredstava dodatnog financiranja po osnovu faze 4 Stand by aranžmana s MMF-om.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Govoreći o zaduženju HNK, predsjednik Vlade HNK-a Denis Lasić kazao je kako je razdiobom Hercegovačko-neretvanskom kantonu pripalo 3.375.000 KM. Razdoblje otplate je pet godina, a grejs razdoblje je tri godine. Kamatna stopa je, kako je rekao, promjenljiva i određuje je MMF.

Iako je bilo najavljeno, rukovodstvo Skupštine HNK danas nije izabrano.

"Danas nismo imali prijedloge iz svih klubova i iz tog razloga na dnevni red nismo mogli staviti tačku za izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg", kazao je v.d. predsjedavajućeg kantonalne Skupštine Šerif Špago.