BiH
9

Skupština države New York nagradila bh. novinara Erola Avdovića

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Bh. novinar - veteran Erol Avdović, koji u posljednja dva desetljeća iz UN-a izvještava za neke od najistaknutijih medija na Zapadnom Balkanu, dobio je u utorak posebno priznanje, nagradu za svoj protekli rad od strane Državne skupštine New Yorka.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Avdović je dobio posebnu povelju u kojoj se prepoznaje kao izvanredan građanin i novinarski stručnjak, "koji je dostojan poštovanja zajednice i države New York", napisano je u priznanju od strane Državne skupštine New Yorka.

Pred velikim brojem medijskih dopisnika okupljenih u klubu Udruge akreditovanih novinara u UN-u (UNCA – United Nations Correspondents Association), u prisustvu UN-ovog podsekretara zaduženog za javno informiranje Petera Launskya Tieffenthala i direktora UN-a za vijesti i medije Stéphane Dujarric de La Riviere, te mnogih uglednih diplomata, nagradu je uručio član Skupštine New Yorka Mark Gjonaj.

"Kroz pojedince kao što je Erol Avdović, mi kao zajednica stekli smo enormno mnogo, iz njegovog doprinosa kao posvećenog novinara za Ujedinjene narode, Sjedinjene Američke Države, Balkan, BiH i Kosovu tokom proteklih 20 godina. Erolovo izvještavanja iz Vijeća sigurnosti UN-a, o genocidu u Ruandi i u Srebrenici i tekućim problemima u Bosni bilo je doista vrijedno divljenja. Njegovi izvještaji i analize bili su primjerni boljitku i ljudskim pravima, jednakosti i toleranciji u cijelom svijetu", rekao je član Skupštine države New York u sjedištu UN-a.

"Doista sam zahvalan i strahovito ponosan kao Bosanac i Hercegovac i Amerikanac, s obzirom na to da je moj rad prepoznat od strane države u kojoj živim ovdje u Americi”, rekao je Avdović, primajući ovu nagradu.

“Ali, kao dopisnik iz UN-a u posljednjih 20 i nešto godina u kontinuitetu, a mislim da govorim i u ime mojih kolega u UN-u, još više u ime onih koji su, ili još uvijek pokrivaju događaje od Balkana do Središnje Afrike, želim reći da smo tu da se borimo protiv kolektivne apatije i nezainteresiranosti međunarodne zajednice, koja često lijepo priča, ali isto tako ne ide u pravom smjeru", rekao je Avdović u svom obraćanju kolegama novinarima i diplomatskom koru u UN-u , dočekan zdušnim aplauzom.

"Ova nagrada je i svojevrsno priznanje da naš posao još nije završen. Žao mi je da moram, evo i sada izvjestiti da UN nije u potpunosti naučio svoje lekcije iz BiH i Ruande. Dakle, kada New York Times, kao što je to učinio u povodu obilježavanja Dana ljudskih prava, napiše da se Ujedinjeni narodi kao najvažnija institucija svjetske diplomacije, bukvalno tresu kada im pomenete BiH ili Ruandu, to je istina i ništa drugo.”

Avdović je rekao kako u vezi s tim, “postoji trend koji pokušava racionalizirati ravnodušnost i institucionalizirati kolektivnu apatiju kako se ne bi djelovalo na pravi način i u pravo vrijeme".

"To je razlog zašto bismo trebali razgovarati o ljudskim pravima svakodnevno, a ne samo u povodu Dana ljudskih prava. Trebamo ih živjeti i primjenjivati", dodao je on.

Dodjelu nagrade u UN-u također je pozdravila predsjednica Udruge novinara akreditovanih u UN-u Pamela Falk, inače, šef UN dopisništva američke TV mreže CBS. Samu ceremoniju dodjele priznanja otvorio je turski novinar Kahriman Haliscelik, suradnik TRT-a iz New Yorka.

Osim što što dugo izvještava iz UN-a, bivajući i komentator za neke najveće bh., hrvatske i druge medije, uključujući i one u SAD-u, Njemačkoj i Turskoj, od rujna ove godine, Avdović je glavni diplomatski dopisnik Engleskog servisa Agencije Anadolija.