|

Skupština BPK tražit će utvrđivanje odgovornosti CIK-a ukoliko primijeni popis iz 2013.

Skupština BPK tražit će utvrđivanje odgovornosti CIK-a ukoliko primijeni popis iz 2013.
21
Piše: E. A.
6.11.2018. u 14:07
3
komentara
21

dijeljenja
Skupština BPK tražit će utvrđivanje odgovornosti CIK-a ukoliko primijeni popis iz 2013. Foto: Klix.ba
Na zahtjev devet zastupnika danas je održana vanredna sjednica Skupštine BPK, a zastupnici koji su na samom isteku mandata razmatrali su samo jednu tačku dnevnog reda, donošenje zaključaka u vezi s provedbom Ustava Federacije BiH o zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda iz kantona FBiH u Domu naroda Parlamenta FBiH.
Razlog sazivanja vanrednog zasjedanja je namjera CIK-a BiH da pri raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH primijeni popis iz 2013. godine, a zastupnici u Skupštini ovog kantona ocijenili su da je, ukoliko dođe do takve odluke, riječ o pokušaju rušenja ustavnog poretka BiH.

S tim u vezi doneseno je niz zaključaka u vezi s utvrđivanjem eventualne odgovornosti CIK-a, ukoliko se za raspodjelu mandata u Domu naroda odluče za korištenje podataka iz popisa 2013. godine.

Istaknuto je također kako bi posljedice ovakve odluke CIK-a bile nesagledive po BPK Goražde, a kao neki od njih pomenuti su i stvaranje trećeg entiteta i rušenje države, kao i nestanak manjih kantona.

Skupština BPK tražit će od nadležnih institucija da ispitaju moguće neustavno djelovanje CIK-a BiH, a zastupnike državnog Parlamenta pozvali su na hitnu smjenu komisije. Također, zaključak je i da se preispita Odluka o izboru delegata iz ovoga kantona u Domu naroda Parlamenta FBiH ukoliko se bude koristio popis iz 2013. godine.

Iako su zastupnici DF-a i SDP-a, koji su inicijatori održavanja vanredne sjednice, tražili da joj prisustvuju predstavnici CIK-a BiH, to se nije desilo.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...