BiH
418

Skupština BPK Goražde smijenila ministra privrede Eseda Radeljaša

Piše: E. A.
Esed Radeljaš
Esed Radeljaš
Dosadašnji ministar privrede BPK Goražde Esed Radeljaš smijenjen je na vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde. Smjenu Radeljaša a samim tim i isključivanje tzv. grupacije G6 koju je predvodio, iz parlamentarne većine inicirao je klub poslanika SDA što su podržali i poslanici SBB-a i Stranke za BiH. Na poziciju ministra privrede imenovan je Meho Mašala, kadar SBB-a.

Podsjetimo da je prije dva dana KO SDA BPK Goražde donio odluku kojom se traži rekonstrukcija vlasti u ovom kantonu i isključivanje grupacije G6 Eseda Radeljaša za što su naveli niz razloga, između ostalih nefunkcionisanje parlamentarne većine sa G6. Na temelju toga tražila se podrška koalicionih partnera SBB-a i SZBiH što se i desilo a sve je potvrđeno smjenom Radeljaša na vanrednoj skupštini koja je održana u kasnim popodnevnim satima.

Iako je opozicija ukazivala na kršenje Poslovnika u proceduri sazivanja vanredne sjednice, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća, koja je sazvala sjednicu, to je negirala uz obrazloženje da se sjednca može zakazati u hitnim okolnostima.

Iz SDP-a smatraju kako je prekršen Poslovnik jer se hitni termini održavanja vanrednih sjednica utvrđuju u situaciji opasnosti po sigurnost građana i njihove imovine, u što se ne može svrstati smjena ministra.

Opozicija također smatra da je smjena Radeljaša ustupak koje je SDA napravila poslanicima Daliborki Milović i Edimu Fejziću, kako bi deblokirali usvajanje budžeta koji je na čekanju zbog mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa kojeg su ovo dvoje poslanika upotrijebili kod glasanja o budžeta.

U konačnici Esed Radeljaš je smijenjen glasovima SDA, SBB-a, SZBiH, Liberalne stranke i Stranke dijaspore nakon čega je uslijedilo imenovanje novog ministra privrede Meha Mašale iz reda SBB-a koji je na sjednici položio svečanu zakletvu.

Radeljaš je ranije rekao za Klix.ba kako mu je lider SBB-a Fahrudin Radončić obećao da će ostati ministar te da vjeruje da lider SBB-a neće iznevjeriti to obećanje.