Sarajevo
0

Skup zdravstvenih radnika iz Francuske i BiH

FENA
Povodom četrneast godina od osnivanja Udruženja "Medicina Francuska - BiH" u četvrtak, 11. februara u Sarajevu bit će održan skup zdravstvenih radnika iz Francuske i BiH.

"U Sarajevu 11. i 12. februara ćemo se ujediniti da bismo napravili bilans četnaestogodišnje saradnje i osmislili buduće projekte. Posjeta francuske delegacije posebno iz KCU Angersa i KCU Strasbourg bit će idealna prilika da se okupe svi oni koji su dosad radili zajedno. A bit će ih mnogo", saopćeno je iz Francuskog kulturnog centra Andre Malraux.

Akcije podrške pokrenulo je francusko Udruženje "Medicina Francuska-BiH" i Francuski kulturni centar Andre Malraux.

Osnovni cilj je olakšati bh. zdravstvenim radnicima da prođu kraću ili dužu edukaciju koja bi im omogućila da dosegnu evropske standarde i pruže što bolju njegu bh. stanovništvu.

Ta suradnja odvija se kroz francuske i bh. institucije, tj. kliničko univerzitetske centre, bolnice, medicinske fakultete i institute za naučni razvoj, a među njima su uspostavljene čvrste veze i partnerstva.

Dosad se suradnja zasnivala na edukaciji ljekara iz BiH u Francuskoj u trajanju od nekoliko sedmica do godinu dana, organiziranju zajedničkih programa edukacije, kao i organiziranju seminara i kongresa. U deset godina više od 400 bh. zdravstvenih radnika prošlo je kroz tu vrstu edukacije.

Sve se odvija uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Francuske, a sufinansijeri su francuske i bh. institucije.

Dosad je uspješno realiziran veliki broj projekata. Tako su u okviru programa Tempus europeen, od 2001. do 2004. mnogi bh. ljekari prošli stučno usavršavanje iz oblasti fizijatrije i rehabilitacije.

Nastavak razmjene znanja i iskustava doprinio je razvoju istraživanja iz oblasti urodinamike u BiH, naročito kad je riječ o njezi paraplegičara. Navedene tehnike primjenjuju se u bolnicama u Tuzli i Sarajevu, a redovne razmjene sa kolegama iz Francuske osiguravaju kontinuiranu edukaciju bh. stručnjaka.

Dugogodišnja saradnja uspješno se realizira i u oblasti anestezije i reanimacije. Svake godine se organiziraju naučni seminari francusko-bh. kolega, a udruženja anesteziologa i reanimatologa Francuske i BiH nastavljaju suradnju.

Ostvarena su i različita bratimljenja među kliničko univerzitetskim centrima,a naročito uspješno je između KCU Strasbourg i KCU Tuzla, kao i KCU Angers i Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS).

Najnoviji uspjeh te francusko-bh. suradnje je otvaranje odjela internističke jedinice intenzivne terapije u KCUS-u. MVP Francuske finansiralo je rad francuskog specijaliste intenzivne medicine u KCUS-u u trajanju od dvije godine. To je omogućilo otvaranje pomenutog odjela.

Formirana je nova ekipa sarajevskih ljekara intenzivista, a u oktobru je odjel otvoren za pacijente. To se desilo kad je epidemija nove gripe H1N1 u Evropi nametnula potrebu za specifičnim odjelima intenzivne medicine.

U saopćenju se ističe da je sad cilj osigurati dugoročno funkcioniranje tog odjela, ali i realizaciju novih projekata koji bi osigurali kontinuirano uskađivanje s evropskim zdravstvenim standardima.

"I najzad, kako budućnost ovisi o novim naraštajima, stvorene su čvrste veze između medicinskih fakulteta naše dvije države da bi se omogućila razmjena studenata. I ove godine, tri studenta iz Angersa stažirat će u martu u KCUS-u dok su njihove kolege iz BiH odradile studentski staž u KCU Angers", saopćeno je.