Mjesečno 36.000 KM
26

Skučen prostor za skučenu vlast: U zgradi Energoinvesta tek 2.000 kvadrata za Vladu FBiH

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici donijela odluku o zakupu poslovnih prostora u zgradi Energoinvesta u Sarajevu, gdje će ubuduće biti smještena ta institucija. Prvih šest mjeseci od useljenja Vlada FBiH neće plaćati nikakvu naknadu, a nakon toga će cijena zakupa mjesečno iznositi 36.000 KM.

Vlada FBiH će u zgradi Energoinvesta unajmljivati ukupno 2.054 kvadrata i imat će 10 parking mjesta. Cijena po kvadratu iznosi 17,55 KM s uračunatim PDV-om.

Poređenja radi, Vlada FBiH je trenutno smještena u zgradi koja je vlasništvo Socijaldemokratske partije u Alipašinoj ulici u Sarajevu. Tu na raspolaganju imaju 4.200 kvadrata, a cijena kvadrata s uračunatim PDV-om iznosi 10,65 KM, što znači da je Vlada FBiH u konačnici mjesečni zakup prostorija plaćala 41.000 KM s PDV-om.

Ipak, u sklopu zgrade SDP-a, Vlada FBiH je imala na raspolaganju i 38 parking mjesta.

Treba istaći da će Vlada FBiH u adaptaciju zgrade Energoinvesta morati uložiti značajna sredstva. S pravom s nameće pitanje kako će se Vlada FBiH u zgradi Energoinvesta smjestiti u gotovo dvostruko manje prostora u odnosu na sadašnji smještaj, naročito ako uzmemo u obzir finansijske izdatke na mjesečnom nivou i neophodnu adaptaciju.

Sredstva potrebna za realizaciju zakupa, kao i za plaćanje energenata i komunalnih usluga, bit će osigurana u budžetu Federacije BiH, na poziciji Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, saopćeno je.

Ovim je riješena višegodišnja dilema o novoj adresi Vlade u Sarajevu, a podsjetimo, u kombinacijama su, osim Energoinvesta, bili i zgrada Opće bolnice, Studentskog doma te gradnja nove zgrade na Marijin-Dvoru.

Podsjetimo, Vlada FBiH od 1996. godine koristi zgradu u vlasništvu SDP-a BiH za koju kao podstanar mjesečno plaća blizu 50.000 KM, a za zakupninu svih prostorija koje u Sarajevu koriste federalna ministarstva, službe i uprave godišnje plaća blizu tri miliona KM.