BiH
0

Škotska delegacija posjetila ICMP i Srebrenicu

Klix.ba
Grupa ličnosti iz javnog života Škotske predvođena članom parlamentanta Angusom Robertsonom boravila je u posjeti Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) u BiH, u protekla dva dana.

Ovo je bila treća po redu posjeta ICMP-u koju je organizirao Dr. Waqar Azmi, predsjedavajući britanske dobrotvorne organizacije "Sjećanje na Srebrenicu“. Cilj inicijative je da se tvorce javnog mnijenja u Velikoj Britaniji podstakne na promišljanje o lekcijama koje se mogu izvući iz oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini kako se nikada ne bi ponovili.

Osim Robertsona, u delegaciji su bili poglavar Crkve Škotske velečasna Lorna Hood, sekretar vlade u sjeni Ann McKechin, David Hamilton iz Škotske policijske federacije, Seonag MacKinnon iz Crkve Škotske i urednik vanjskopolitičke rubrike "Sunday Heralda“ David Pratt, saopćeno je iz ICMP-a.

Delegacija je upoznata sa ICMP-ovim radom na izgradnji kapaciteta institucija, podršci sudovima i radu sa porodicama nestalih, kao i sa ICMP-ovim sistemima za identifikaciju nestalih osoba kroz analize DNK. Poseban naglasak stavljen je na identifikaciju oko 8.100 osoba nestalih padom Srebrenice u julu 1995. godine, a koji predstavljaju najkompleksnije slučajeve.

Poslije posjete ICMP-ovim objektima u Sarajevu i Tuzli, grupa je otputovala u Srebrenicu gdje su se susreli sa porodicama nestalih Srebreničana i obišli Memorijalni Centar u Potočarima.

"Međunarodna komisija za nestale osobe igra ključnu ulogu u uspostavi istine i pravde te pomoći porodicama žrtava. Želim odati priznanje svim radnicima ICMP-a za njihovu posvećenost i profesionalizam. Ono što ova komisija radi je od ogromnog značaja i za Bosnu i Hercegovinu i za mnoge druge zemlje u svijetu kako bi se mogle izboriti sa tragičnim posljedicama nestanaka. Iskreno se nadam da će međunarodna zajednica ICMP-u osigurati neophodan pravni status i nastaviti finansirati ovako važan rad“, izjavio je vođa delegacije Angus Robertson.

Poglavar Crkve Škotske velečasna Lorna Hood je kazala kako je duboko dirnuta i priviligovna, jer je imala priliku upoznati majke Srebrenice.

"Kroz njihove riječi i suze naučili smo mnogo, ne samo o njihovoj užasnoj prošlosti, nego i o neprekidnoj borbi za pravdu i njihovoj nadi za budućnost. ICMP-ov rad na traženju i identifikaciji nestalih je zaista izvanredan. Njihovo iskustvo, stroga objektivnost i predanost radu pomažu u privođenju odgovornih pravdi i omogućavaju porodicama da se po posljednji put oproste od svojih voljenih i da ih ukopaju“, dodala je Hood, navodi se u saopćenju.

"Počastvovani smo prilikom da ugostimo delegaciju iz Škotske koji su ovdje doputovali da se iz prve ruke upoznaju sa našim radom i radom drugih tijela koja pomažu BiH da riješi ovo breme iz rata. Potrebno je razumjeti uzroke i posljedice netolerancije i na taj način spriječiti da se ponove zločini poput onih koji su ovdje počinjeni prije skoro 20 godina“, izjavio je Adam Boys, direktor ICMP-ovih međunarodnih programa.

ICMP je jedina specijalizirana međunarodna organizacija ove vrste čiji rad obuhvata sve aspekte problema nestalih. ICMP je pomogao vladama na Zapadnom Balkanu u pronalasku i identifikaciji više od dvije trećine nestalih u oružanim sukobima '90-ih godina, uključujući i 7.000 pronađenih iz Srebrenice.

ICMP je angažiran na pružanju pomoći vladama i drugim instituticijama širom svijeta u rješavanju društveno-političkih pitanja vezanih za nestale osobe. ICMP pomaže u uspostavi efikasnih sistema za identifikaciju nestalih osoba u slučajevima oružanih sukoba i prirodnih nesreća.