{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Salihović posjetio sjedište i DNK laboratoriju ICMP-a

F
6.5.2014. u 16:29
8
0
Salihović posjetio sjedište i DNK laboratoriju ICMP-a
8
Salihović posjetio sjedište i DNK laboratoriju ICMP-a
Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goran Salihović, posjetio je danas u Sarajevu sjedište i DNK laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).
Salihović je s generalnom direktoricom ICMP-a Kathryne Bomberger razgovarao o dosadašnjoj saradnji tih dviju institucija, te generalno o situaciji u traženju i identifikaciji nestalih osoba u oružanim sukobima krajem prošlog stoljeća u BiH.

Salihović je informiran o načinima na koje ICMP pomaže vladama Zapadnog Balkana i u ostatku svijeta na rješavanju problema osoba nestalih u oružanim sukobima, prirodnim nesrećama, kršenjima ljudskih prava i usljed drugih uzroka.

Salihović je u pratnji Bombergerove obišao ICMP-ovu glavnu laboratoriju gdje su mu predstavljene naučne DNK metode koje je ICMP koristio u identifikaciji više od 17.500 nestalih osoba na Zapadnom Balkanu, od čega 14.500 u Bosni i Hercegovini.

Salihović i Bombergerova su razmatrali buduće aktivnosti kojim bi se proces pronalaska nestalih osoba mogao pospješiti, od kojih je poseban naglasak stavljen na nastavak rada radne grupe za reviziju slučajeva neidentificiranih posmrtnih ostataka u mrtvačnicama u BiH.

Tokom sastanka je naglašeno da je više od 70 posto nestalih osoba u BiH pronađeno, što je rezultat bez presedana, ali je istaknuto da se još oko 9.000 smatra nestalim.

Po okončanju rata u BiH više od 30.000 osoba smatrano je nestalim.

ICMP je Salihoviću predstavio centar za upite na svojoj internet-stranici, putem kojeg se predstavnici domaćih institucija, uključujući Institut za nestale osobe (INO), istražitelji, sudsko-medicinski stručnjaci i tužioci, mogu uživo i u svakom trenutku informirati o predatim izvještajima o DNK podudaranjima u ICMP-ovoj bazi podataka, kao o statusu svakog pojedinačnog slučaja koji su poslali ICMP-u na analizu.

Bomberger je zahvalila Salihoviću za produktivne inicijative koje je preduzeo u posljednje vrijeme, poput revizije 11 mrtvačnica širom zemlje koju je prošle godine inicirao njegov ured, a u koju su uključeni ICMP-ovi forenzički antropolozi.

- To je već dalo rezultate, budući da smo ostvarili desetine novih DNK identifikacija zahvaljujući reviziji mrtvačnica u Mostaru i Nevesinju. Osim toga, u saradnji s INO BiH i Tužilaštvom BiH na ekshumaciji Tomašice, ICMP je do sada ponašao podudaranje DNK za 253 osobe pronađene u toj masovnoj grobnici - dodala je generalna direktorica ICMP-a.

Salihović je čestitao direktorici Bomberger i stručnim osobama u ICMP-u na profesionalnosti i nepristrasnosti u pronalasku i identifikaciji nestalih osoba u BiH i regionu, saopćeno je iz ICMP-a.

- Uspješnost naše saradnje daje mi nadu da će vlasti u BiH uspjeti pronaći i preostale nestale osobe. Često se sastajem s porodicama nestalih iz cijele zemlje i dobro sam upoznat sa problemima u identifikaciji njihovih nestalih. Moj ured će ostati posvećen ovome i zadržaćemo ovo pitanje kao jedan od naših najvećih prioriteta u budućnosti - izjavio je glavni tužilac Tužilaštva BiH, te najavio skoru posjetu ICMP-ovom objektu u Tuzli i ICMP-ovoj DNK laboratoriji u Banjoj Luci.

ICMP je međunarodna organizacija sa sjedištem u Sarajevu osnovana za podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu koja danas aktivno pomagaže vladama i drugim institucijama na Zapadnom Balkanu i ostalim dijelovima svijeta u rješavanju društveno-političkih pitanja vezanih za nestale osobe i pomaže im u uspostavi efikasnih sistema za identifikaciju nakon oružanih sukoba i prirodnih nesreća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: