Jedini obrok dnevno
0

FOTO / Skoro 2.500 građana Zenice živi od narodne kuhinje

Sarajevo-x.com
Zahvaljujući narodnim kuhinjama preživljava skoro 2.500 građana Zenice. Obrok koji dobijaju u Gradskoj narodnoj kuhinji, odnosno kuhinjama "Merhameta" i "Caritasa", mnogima je i jedini obrok dnevno.
Iftari za stanovnike kampa Putovići (Foto: ZEDA)
Iftari za stanovnike kampa Putovići (Foto: ZEDA)
Gradska narodna kuhinja svakodnevno priprema obroke za skoro 2.200 građana koji se distribuiraju na 10 punktova, a dva obroka dobija tek 40-tak štićenika domova za stare i bolesne u naseljima Crkvice i Radakovo.

"Općina je u junu putem tendera odabrala dobavljače za nabavku namirnica potrebnih za rad kuhinje, tako da nemamo problema u snabdijevanju kuhinje", kaže Đemil Talić, predsjednik Koordinacionog odbora za praćenje rada Gradske narodne kuhinje Zenica.

On je pozvao donatore da pomognu rad kuhinje, kako bi se obezbjedili pojačani obroci tokom mjeseca Ramazana.

U Narodnoj kuhinji "Merhamet" u Zenici svakodnevno se pripremi 300 obroka, a tokom Ramazana pripremaju se iftari.

Jedna od posjeta donatora narodnoj kuhinji (Foto: ZEDA)
Jedna od posjeta donatora narodnoj kuhinji (Foto: ZEDA)
"Od 300 iftara koliko svakodnevno pripremamo, oko 100 se podijeli štićenicima kolektivnog centra Putovići kod Zenice. Osim toga, tokom Ramazana organiziramo i iftare za socijalno ugrožene, studente, udruženja građana", kaže Zijada Kliko, direktorica Regionalnog odbora "Merhameta" Zenica.

Pučka kuhinja Caritasa u Zenici dnevno nahrani stotinjak osoba, a nemoćnima se podijeli dvadesetak obroka po njihovim domovima.

Osim Općine Zenica, u finansiranju rada narodnih kuhinja sudjeluje i Vlada Zeničko-dobojkog kantona.