{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grad Sarajevo izdvojio 100.000 KM za narodne kuhinje

S
26.5.2011. u 16:29
0
3
Grad Sarajevo izdvojio 100.000 KM za narodne kuhinje
0
Grad Sarajevo je u ovoj godini izdvojio 100.000 KM za opremanje i uređenje prostora, te za obezbjeđenje hrane i drugih potreba javnih kuhinja, u kojima je evidentirano ukupno 5.319 korisnika toplog obroka.

Prema ugovorima koje je danas potpisao gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa predstavnicima humanitarnih organizacija, 40.000 KM će dobiti kuhinja Crvenog križa KS, po 20.000 KM kuhinje Starog Grad i Udruženja humanitarne organizacije "Merhamet" - "Muslimansko dobrotvorno društvo", 15.000 KM kuhinja Udruženja humanitarno-karitativne organizacije "Kruh svetog Ante" i 5.000 KM kuhinja Udruženja humanitarno-pastoralne organizacije "Caritas Vrhbosanske nadbiskupije".

Gradonačelnik Behmen je kazao da Grad u kontinuitetu pomaže rad narodnih kuhinja. Činit će to i ubuduće kako bi se pomoglo građanima i građankama koji su u stanju socijalne potrebe.

"Ovo nije nikakav svečani čin. Ovo je, nažalost, potreba društva jer je sve više gladnih među našim sugrađanima", istaknuo je Behmen.


Sekretar Crvenog križa KS Fikret Žunić je kazao da ova sredstva Grada omogućavaju stabilan rad njihove javne kuhinje gdje je trenutno evidentirano 2.468 korisnika. Dodao je da su nedavno od nepoznatog donatora iz Švicarske dobili kamion, te da su njihove ekipe osnovaca i srednjoškolaca na takmičenju u Bijeljini zauzeli prva mjesta, i stekli uslove da se takmiče na Evropskom prvenstvu.

Upravnica Narodne kuhinje "Stari Grad" Zilha Šeta kazala je da je navikla da ih Grad pomaže i da će Grad ovim sredstvima obradovati mnoge socijalno ugrožene građane. Već je spremno 400 paketa hrane koje će distribuirati pored Sarajeva, i Mostaru, Banjaluci i Istočnom Goraždu. Tetka Zilha je dodala da se kuhinje, nažalost "podmlađuju", jer od njih pomoć traže sve više mladi ljudi sa djecom, a koji ostaju bez posla.


U ime 900 korisnika kuhinje "Kruh svetog Ante" zahvalio je Krešimir Ljubas, tajnik ove organizacije, koji je istaknuo da je prošlogodišna donacija Grada utrošena na prijevoz djece za posebnim potrebama, potom za rad terapijske zajednice i Studentskog doma na Kovačićima, a namjeravaju otvoriti vlastite plastenike kako bi vlastitim proizvodima opskrbili svoju pučku kuhinju.

Direktor Regionalnog odbora "Merhameta" Munib Bujak kazao je da je sada u maju Merhametova javna kuhinja obilježila 20. godina rada. Trenutno je evidentirano 1.570 korisnika. Od drugih sadržaja ove organizacije, Bujak je naveo javni poziv za stipendiranje studenata i srednjoškolaca, projekat kućne njege, projekat pomoć u borbi protiv droge, otvaranje plastenika a od ove godine i voćnjaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: